Wien

StephansdomWien eli Itävallan pääkaupunki on Tonavan rannalla sijaitseva kaupunki täynnä historiaa. Wien on vain 60 kilometrin etäisyydellä maan itärajasta hyvin lähellä Tsekin, Unkarin ja Slovakian rajoja, ja Wienin läpi virtaavaa kalkkikiven vihreäksi värjäämää Tonavaa pitkin pääsee halutessaan päiväristeilylle Bratislavaan asti. Asukkaita kaupungissa on 1,6 miljoonaa ja se on Itävallan suurin kaupunki.

Paitsi Itävallan pääkaupunki, Wien on myös maan kiistaton keskus kulttuurin, talouden ja politiikan osalta. Mm. Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss, Mahler ja Sigmund Freud ovat kaikki tunnettuja wieniläisiä. 1700-1800-luvuilla Wien oli Euroopan ehkäpä huomattavin kulttuurin ja taiteen keskus.

Kaikki lähti liikkeelle 50 eKr. perustetusta roomalaisten sotilasleiristä Tonavan rannalla. Leiri oli osa roomalaisten linnoitusketjua, jonka piti toimia Rooman etuvartiona germaaneja vastaan. Babenberg-suvun aikaan vuonna 1221 Wien sai lopulta kaupunginoikeudet, kun suku muutti kaupunkiin asumaan. Kaupunki oli Unkarin rajan takia tärkeä kauppapaikka. Tuolloin Wienistä tuli myös herttuakunnan pääkaupunki.

Wienillä on kiehtova historia, ja kaiken lisäksi kaupunki on erittäin hyvin säilynyt. Turkkilaiset yrittivät kaupunkia muutamaan otteeseen valloittaa, mutteivät onnistuneet. Vanhaa kaupunkia hallitsee Stephansdom, Pyhän Tapanin katedraali, joka on yksi Keski-Euroopan vanhimpia ja merkittävimpiä goottilaiskatedraaleja. Sen 136-metrinen kirkontorni näkyy kaikkialle Wieniin ja sen ylikin. Stephansdomia alettiin rakentaa jo 1100-luvulla.

Muita nähtävyyksiä, jotka on syytä Wienissä ollessaan katsastaa ovat ainakin:

  1. Hofburg, Habsburgien keisarillinen palatsi
  2. Schönbrunnin kesäpalatsi
  3. Belvederen palatsi ja sen puutarhat
  4. Praterin huvipuisto ja sen kuuluisa maailmapyörä Riesenrad

Oopperasta ja klassisesta musiikista innostuneet eivät taatusti tule pettymään. Wienin Valtionooppera ja Volksoper järjestävät oopperoita tiuhaan tahtiin, ja Wiener Konzerthausissa sekä Musikvereinissa pidetään toinen toistaan hienompia konsertteja.

Olen onnellinen, kun voin sanoa käyneeni Wienissä viime kesänä. Kulttuurikokemuksena kaupunki on unohtumaton, ja pelkkä kävely vanhassa kaupungissa on uskomaton kokemus. Lähes joka ikisellä rakennuksella, patsaalla tai muistomerkillä on hieno, satoja vuosia vanha historia.

kuva: wikipedia.fi

Kategoria(t): Matkailu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *