Vuokrasopimusta säätelevät lait ja suositukset

Asunnon vuokrauksessa on kyse kahdenvälisestä sopimuksesta. Vuokralainen maksaa vuokranantajalle siitä, että saa käyttää hänen omistamaansa asuntoa. Kun sovitaan asunnon käyttöoikeudesta, niin sovitaan samalla, että paljonko korvausta on maksettava. Samalla sovitaan muista asunnon käyttöä rajoittavista ehdoista. Suurilta osin tämän kahdenvälisen sopimuksen saa solmia ihan vapaasti, mutta muutama siihen liittyvä asia on määrätty Suomen laissa. Niitä asioita joka ikisen vuokrasopimuksen on noudatettava, eikä niistä voi poiketa missään tilanteessa.

Asuinhuoneenvuokralaki

Suomessa pätee asuinhuoneenvuokralaki, joka sanelee vuokrasopimuksen perusrungon. Siinä kerrotaan mitä vuokrasuhteessa pitää tehdä ja saa tehdä ja toisaalta mikä on kiellettyä tehdä. Tämä laki on tehty Suomessa vuonna 1995, joten jotkut asiat ovat saattaneet hieman muuttua, minkä takia lakia tulkitaan nykyään hieman eri tavalla kuin ennen. Lain tulkinta on myös se asia, mistä suurin osa kiistoista johtuu.

Asuinhuoneenvuokralaki AHVL ottaa kantaa muun muassa seuraaviin asioihin: vuokrasopimuksen kesto ja muoto, vakuus, vuokran määräytyminen ja maksuajankohta, puolisoiden vastuu vuokrauksessa, asunnon hallintaan saaminen ja mahdollinen viivästyminen, huoneiston luovuttaminen kolmannelle osapuolelle, asunnon kunto, asunnon korjaus- tai muutostyöt, vuokranantajan oikeus päästä asuntoon, vuokralaisen ilmoittamisvelvollisuus, vuokralaisen vastuu vahingosta ja vuokrasopimuksen irtisanomisaika.

Suositukset asunnonvuokrauksessa

Selkeyttämisen vuoksi lain lisäksi on tehty joukko suosituksia, joita olisi hyvä noudattaa asunnon vuokrasopimuksessa. Näitä ovat muun muassa ”asunnon hyvä välitystapa” sekä ”hyvä vuokratapa”. Myös sanonta ”asunnon normaali kuluminen” on otettu käyttöön suosituksissa. Nämä ovat kuitenkin vain suosituksia eivätkä pakollisia noudattaa. Asuinhuoneenvuokralaki tehtiin vuonna 1995 pääosin suojelemaan vuokralaista, koska silloin oli kova kysyntä vuokra-asunnoista ja vuokralainen joutui sopeutumaan joskus todella huonoihinkin vuokraehtoihin. Nykyisin tilanne on toinen, eikä vuokranantaja voi yksipuolisesti säädellä vuokraehtoja. Kun noudattaa suosituksia, niin pystyy helpoiten turvaamaan molempien aseman: vuokranantajan sekä vuokralaisen.

Suositukset ottavat kantaa vuokralaisen ja vuokranantajan vastuisiin ja asioiden hoitamisiin tai hoitamatta jättämisiin. Vuokrasopimus perustuu aina luottamukseen, mutta kiistojen selvittämiseksi on erilaisia asioita määritelty suosituksissa tarkemmin.

Vuokra-asuntoa etsimässä?

Parhaiten vapaat asunnot löytyvät erilaisten nettisivustojen kautta. Monet vuokravälitysyritykset ilmoittavat nykyisin vapaista asunnoistaan ainoastaan internetissä. Lehti-ilmoittelu alkaa olla jo vanhanaikaista ainakin suurimmissa kaupungeissa. Jos olet kiinnostunut jostain tietystä alueesta tai taloyhtiöstä, niin kannattaa ottaa yhteyttä suoraan yritykseen, joka omistaa kyseiset vuokra-asunnot. Kun jättää heille yhteystietonsa ja muistuttelee olemassa olostaan tasaiseen tahtiin, niin omat mahdollisuudet saada haluamansa vuokra-asunto parantuvat.

Kategoria(t): Koti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *