Varmuuskopiointi

Nykyään tiedot ovat lähes poikkeuksetta sähköisessä muodossa. Vahinkoja sattuu ja tuhoja tapahtuu silti aivan samalla lailla kun aina ennen. Tärkeät tiedot voivat hävitä kuin tuhka tuuleen onnettomuuden tai laitteistovian sattuessa. Tästä johtuen toimiva sähköinen varmuuskopiointi on yhä tärkeämpää.

Varmuuskopioinnin perusteet

Yksinkertaisin tapa hoitaa varmuuskopiointi on ottaa ne itse. Varmuuskopioinnin idea on, että halutut tiedot, jotka halutaan turvata, siirretään fyysisesti eri paikkaan. Toisin sanoen, kopiointi kansiosta toiseen tietokoneen sisällä ei ole varmuuskopiointia asian varsinaisessa merkityksessä. Kopion pitää olla fyysisesti eri kovalevyllä tai jollakin muulla tallennusmedialla, jotka ovat mieluiten erillään toisistaan.

Jotkut voivat pitää vakavasti otettua varmuuskopiointia turhana nipotuksena, mutta tämä on turha kuvitelma. Varmuuskopioita ei kannata säilyttää samassa tilassa alkuperäisen datan kanssa, sillä jos vaikkapa tulipalo sattuu tuhoamaan työhuoneen tietokoneineen päivineen, tuhoutuvat myös varmuuskopiot jotka olivat samassa huoneessa. Tämä on hyvä muistaa tärkeitä varmuuskopioita otettaessa ja niitä säilytettäessä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että ulkoinen kovalevy kannattaisi aina kiikuttaa eri huoneeseen joka yöksi. Kannattaa tehdä se, mikä on mielekästä. Verkkolevyn voi ja kannattaa pitää erillään.

Entä kuinka usein varmuuskopioita tulisi ottaa? Varmuuskopioiden ottamiselle ei ole mitään yleistä aikaväliä. Se riippuu täysin käyttäjän tai yrityksen mieltymyksistä ja siitä, kuinka usein tieto päivittyy. Monet saattavat ottaa vaikkapa täyden levykuvan tietokoneesta asennuksen jälkeen, jotta tietokone olisi helppo asentaa uudelleen, mutta ei sen jälkeen. Tämän jälkeen henkilö voi hoitaa varmuuskopioinnin vaikka itse ottamalla tarvittavat varmuuskopiot haluamistaan kohteista sopivin aikavälein.

Automaattinen varmuuskopiointi

Kuten jo edellä on tullut mainittua, varmuuskopioinnin voi hoitaa käsipelillä. On kuitenkin tilanteita, joissa voi olla kätevämpää hoitaa varmuuskopiointi automaattisesti taustalla tai ajastetusti. Automaattisessa varmuuskopioinnissa on se hyvä puoli, ettei se vie käyttäjältä työaikaa varmuuskopiointiin. Ohjelmallinen varmuuskopiointi ei myöskään unohdu, sillä se ei ole käyttäjän muistamisesta kiinni. Monet varmuuskopiointiohjelmat myös tallentavat eri versioita tiedostoista, mikä helpottaa tietojen palautusta vahinkotilanteissa.

Etävarmistus

Etävarmistus on varsinkin yrityksille varteenotettava varmuuskopiointimenetelmä. Etävarmistuksen ideana on, että tiedot tallennetaan muualla olevalle palvelimelle internetin välityksellä. Tämän takia yritys ei välttämättä joudu panostamaan kalliisiin fyysisiin ratkaisuihin itse, joten etävarmistus on kustannustehokas ratkaisu. Etävarmistus ostetaan yleensä palveluna, joka hinnoitellaan varmistettavan datan määrän mukaan. Tietysti yritys voi kehittää itselleen etävarmistusjärjestelmät, mutta tässä tapauksessa voi kestää pitkään ennen kuin satsaus maksaa itsensä takaisin.

Kategoria(t): Nippelitieto, Tekniikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *