Valurautapannun hoito

Teflon-pinnoitteisten paistinpannujen kilpailijaksi on noussut taas vuosien jälkeen valurautapannu, jonka teflonpannu syrjäytti vuosikymmen sitten. Etenkin klassikoksi muodostuneet valurautapannut ovat kasvattaneet suosiotaan. Valurautapannun suosion syy löytyy siinä, että pannu on ikuinen, kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja sekä kovaa käsittelyä että kulutusta.

Valurautapannu on ikuinen, sillä siinä ei pinnoite irtoa niin kuin teflonpannuissa. Itse asiassa valurautapannu vain paranee ajan kuluessa. Oikeastaan ainoa tapa rikkoa valurautapannu on tiputtaa se. Monelle kokkaajalla valurautapannu on ainoa oikea vaihtoehto kun paistetaan pihvejä, tehdään lettuja tai esimerkiksi ruskeaa kastiketta.

Valurautapannun etu löytyy myös siinä, että vaikka se lämpenee hitaasti, lämpenee se kuumaksi saakka. Ja kun pannu on kuuma, pysyy se kuumana myös pitkään ja lämpö tasaisena.

Pannun hoito

Valurautapannua ei saisi koskaan pestä astianpesuaineella eikä myöskään missään nimessä astianpesukoneessa. Ennen ensimmäistä käyttökertaa valurautapannu kannattaa voidella ruokaöljyllä.

Käytön jälkeen valurautapannun saa puhtaaksi helposti pannun ollessa vielä lämmin pelkällä lämpimällä/kuumalla vedelläkin. Valurautapannuun laitetaan vettä käytön jälkeen ja se kiehautetaan. Apuna voi käyttää tiskiharjaa, jotta pannun saa puhtaaksi. Usein riittää myös pelkkä pyyhintä talouspaperilla.

Jos tämä ei vielä auta poistamaan tahroja, voi pannuun kaataa pari ruokalusikallista merisuojaa ja harjata se tämän jälkeen huolellisesti ja kuivata.

Kun pannu on putsattu, on aika öljytä se kevyesti esim. ruokaöljyllä, joka estää ruostumisen. Valurautapannussa ei koskaan tulisi säilyttää ruokaa.

Miten eroon ruosteesta?

Vanhat valurautapannut puhdistetaan perinteisesti polttamalla ne punahehkuiseksi hiillokseksi, jolloin palaa rasvat ja karstat pois. Polton jälkeen pannu rasvataan sian ihralla ja liiallinen rasva pyyhitään pois.

Nykyisin valurautapannuille suositellaan edelleen säännöllisesti rasvapolttoa, mutta ehkä hieman eri metodein. Valurautapannu pestään aluksi poikkeuksellisesti pesuaineella ja ruoste hangatakaan pois patapadalla tai ruokasuolalla. Valurautapannu huuhdellaan ja kuivataan hyvin. Tämän jälkeen pannun sisäpintaan hierotaan joko suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä ja kuumennetaan astia uunissa. Mikäli voiteluun on käytetty sianihraa, pidetään pannua 250 asteessa noin puoli tuntia ja ruokaöljyn kohdalla 150 asteessa 1-2 tuntia. Kun pannu on viilentynyt hieman pyyhitään pois ylimääräinen rasva, ja astia on tämän jälkeen jälleen valmiina käytettäväksi.

Kategoria(t): Ravinto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Valurautapannun hoito

  1. x sanoo:

    Käytän paistamiseen rypsiöljyn sijaan oliiviöljyä. Voiko tuota käyttää myös pannun rasvapoltossa? Kyse on paistonkestävästä oliiviöljystä eikä mistään salaattiöljstä.

  2. acamus sanoo:

    Sianihralla hierottua valurautapannua kun kuumentaa 250-asteisessa uunissa niin on odototettavissa aika mehevät käryt. Toisinsanoen koko asunto haisee ihralta ainakin viikon 😀

  3. Muistutus sanoo:

    Haluaisin vain muistuttaa, että toki valurautapannun voi rikkoa muutenkin kuin pudottamalla. Se ei nimittäin kestä suuria, äkillisiä lampötilaeroja. Jos tulikuuman pannun kaataa täyteen jääkylmää vettä, pannu halkeaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *