Ulkomaille muuttajan muistilista

Onko edessäsi tilapäinen, esimerkiksi parin kuukauden tai jopa vuoden mittainen ulkomaille muutto esimerkiksi opiskelujen tai töiden vuoksi? Jännittävää, mutta vaatii jonkin verran säätämistä etukäteen. Nämä asiat on syytä muistaa ennen kuin karistat kotimaan pölyt jaloistasi.

1. Hankkiudu erooon Suomen kodistasi.

Älä maksa yhtään turhaa kuukautta vuokraa kodista, jossa ei asu ketään. Myy, vuokraa tai alivuokraa kotisi hyvissä ajoin. Ilmoita vapautuvasta kodista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja mulla internet-foorumeilla. Pyydä kavereitasi levittämään sanaan. Se ei maksa mitään, ja johtaa tehokkaisiin lopputuloksiin. Vuokralaisen löytäminen voi kestää internetin avusta huolimatta yllättävänkin pitkän aikaa.

2.  Sijoita tavarasi väliaikaisesti johonkin.

Parhaimmassa tapauksessa voit löytää alivuokralaisen, joka suostuu siihen, että jätät omat kalusteesi ja irtaimiston asuntoon. Älä kuitenkaan luota tähän. Muuttajat usein kaipaavat tilaa omille esineilleen, joten sinun on sijoitettava omat tavarasi väliaikaisesti johonkin.

Mikäli et voi käyttää tuttavien varastotiloja, kannattaa vuokrata suosiolla varastohotelli. Varastohotellien tilat on suunniteltu nimen omaan suurten tavaramäärien säilytystä silmällä pitäen. Ne ovat korkeita, tilavia ja siistejä paikkoja, jossa tuholaiset eivät pääse kiinni omaisuuteesi. Varastohotellien kuivassa ja miellyttävässä lämpötilassa tavarasi säilyvät vahingoittumana. Kun pakkaat tehokkaasti, voit saada vaikka kokonaisen asunnon kokoisen tavaramäärän mahtumaan yhteen tilaan.

3. Hoida paperiasiat hyvissä ajoin.

Verot, vakuutukset, pankkiasiat, KELA, posti, muuttoilmoitukset, viisumit, luvat, ajokortti…. Moni asia täytyy säätää ajoissa ennen ulkomaille läksimistä jo kotimaan päässä mahdollisimman pitkälle. Jos sinulla on oikeus joihinkin KELA:n tukiin, huolehdi niistä ajoissa, niin pääset nauttimaan ansaitsemistasi etuuksista. Pyydä vaikkapa omaa pankkiasi myös konsultoimaan siitä, miten raha-asiat kannattaa kohdemaassa järjestää.

4. Varaa lentomatkat heti

Mitä aiemmin varaat lennon, sitä enemmän rahaa säästät. Tarkasta, että matkalippuusi sisältyy myös tarvittava kilomäärä tilaa matkatavaroille. Etenkin halpalentoyhtiöillä tämä voi tuoda rutkasti lisäkuluja.

5. Etsi asunto uudesta maasta mahdollisimman aikaisin

Internetin ansiosta saatat löytää kohdemaasta asunnon jo Suomesta käsin. Jos asunnonetsintä jää kuitenkin paikan päällä hoidettavaksi, varaa itsellesi paikka hostellista tai jostakin muusta majoitusvaihtoehdosta hyvissä ajoin. Kannattaa pyrkiä etsimään asunto, jossa ei ole hillittömän kylmä tai ongelmaa esimerkiksi torakoiden tai muiden tuhohyönteisten kanssa. Nämä ovat valitettavan yleisiä ongelmia monissa Euroopankin maissa. Varo myös, ettei kohdemaasi vuokraisäntä huijaa.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *