TyEL vakuutus on jo 50-vuotias

Syntymäpäiväänsä juhlivaa vakuutusta tarvittiin viime vuonna vähemmän kuin vuosiin, kun ennätysvähän työntekijöitä jäi työkyvyttömyyseläkkeelle.

Työeläkelaki täytti tänä kesänä 50 vuotta. Ensimmäinen laki TEL säädettiin 8.7.1961. Se koski vain kokoaikaisia, vakituisia työtekijöitä. Pian otettiin mukaan lyhytaikaiset työsuhteet ja työnantajat, ja hieman myöhemmin TyEL vakuutus eli työeläkevakuutus koski myös leskiä ja orpoja.

Työnantaja maksaa vakuutusyhtiölle joka kuukausi työntekijöistään eläkevakuutusmaksuja. Kun alainen jää vanhuuseläkkeelle, hänen eläkkeensä on sitä suurempi, mitä pidempi työura on ollut ja mitä korkeampaa palkkaa on saanut.

Jos jostain syystä jää työkyvyttömäksi, TyEL vakuutus korvaa kuntoutusta ja tarvittaessa työkyvyttömyyseläkkeen. Viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle jäi tosin vähemmän ihmisiä kuin vuosiin.

Suuret ikäluokat ovat päässeet terveinä eläkkeelle

Pudotus tilastoissa johtuu siitä, että suuret ikäluokat jäävät vihdoin eläkkeelle. He ovat selviytyneet työuristaan terveempinä kuin edeltäjänsä.

Nuoremmilla työntekijöillä suurin työteon este ovat mielenterveysongelmat. Heistä kukaan ei jää suoraan työkyvyttömyyseläkkeelle, vaan TyEL vakuutuksen turvin nuoria yritetään kuntouttaa. Työtehtäviä on mahdollista vaihtaa, jos vanhaan työhön ei enää kykene. Vasta, jos sairaus on niin paha, ettei kuntoutus auta, voi siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Kuntoutusrahoja maksettiin viime vuonna aiempaa enemmän. Silti työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä väheni niin, että vakuutusyhtiöiden ja valtion kassaan jäi edellisvuosia enemmän rahaa.

Kategoria(t): Työ ja yritykset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *