Tutkimus: esi-isämme söivät toisiaan

12 000 vuotta sitten ihmisliha oli ravintoa siinä missä hevonenkin.

Kannibalismista on useita eri tutkimuksia. Osa päätyy siihen, että kannibalismi on ollut harvinaisempaa kuin ajateltiin ja osassa kannibalismia päädytään pitämään rituaalina. Viime aikoina on kuitenkin putkahdellut esiin tutkimuksia, joiden mukaan ihmislihaa on käytetty myös ravinnontarpeen tyydyttämiseksi.

Todisteita antavat ikivanhat luut. Luissa on leikkausjälkiä ja jäänteet on heitetty pois yhdessä biisonien, peurojen ja villilampaiden luiden kanssa. Tämä viittaa siihen, ettei ihmissyönnillä ole ollut uskonnollista merkitystä.

Euroopan ensimmäinen tunnettu ihmislaji Homo Antecessor söi muita ihmisiä myös reviirikiistojen yhteydessä 800 000 vuotta sitten. Samalla alueella eläneet ihmisheimot kilpailivat reviiristä ja luonnonantimista, ja tappamalla saatettiin vähentää kilpailua. Tuolloin kaikki syötäväksi kelpaava päätyi pataan, myös toisesta heimosta tapetut ihmiset.

Huomattavasti lähempänä, vain 12 000 vuotta sittenkin on vielä syöty ihmisiä ravintona. Tutkijat ovat päätelleet tämän Englannista löytyneistä ihmisen luista, joissa on ihmisen hampaanjälkiä.

Kaikki syömäkelpoinen liha oli tuolloin arvokasta. Tutkijat olettavat, etteivät englantilaiset esi-isämme kuitenkaan tappaneet syödäkseen, vaan käyttivät hyväkseen luonnollisesti kuolleen heimolaisensa lihan.

Kategoria(t): Nippelitieto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *