Toiminnanohjausjärjestelmä

Toiminnanohjausjärjestelmä (englantilaisittain ERP-järjestelmä [Enterprise Resource Planning]) on yrityksille tarkoitettu, erilaisten yrityksen toimintojen yhdistävä tietojärjestelmä. Toiminnanohjausjärjestelmällä voidaan hallita monia eri osa-alueita, kuten esimerkiksi tuotantoa, jakelua, varastonhallintaa, laskutusta ja kirjanpitoa.

Yleistä toiminnanohjausjärjestelmälle on, että siihen voidaan tarpeen mukaan sisällyttää erilaisia osioita, kuten esimerkiksi palkanlaskenta, kirjanpito, reskontra, varastonhallinta, tuotannonohjaus sekä materiaalin, projektien, huollon, resurssien ja omaisuuden hallinta. Kaikkia osioita ei normaalisti tarvitse samalla kertaa sisällyttää toiminnanohjausjärjestelmään, vaan niitä voidaan tarpeen mukaan lisätä jälkikäteen.

Toiminnanohjausjärjestelmän tuomat hyödyt

Kuten olettaa saattaa, toiminnanohjausjärjestelmä oikein hallittuna parantaa yrityksen tehokkuutta sekä toiminnallisesti että taloudellisesti. Kun kaikki yrityksen osastot toimivat saman järjestelmän alaisuudessa, niin järjestelmästä löytyvät tiedot ovat aina ajan tasalla. Myös reaaliaikainen tiedonsiirto on olennainen osa toiminnanohjausjärjestelmää. Sen avulla pystytään vähentämään päällekkäisiä työtehtäviä sekä nopeuttamaan erilaisten asioiden käsittelyä ja päätöksentekoa.

Toiminnanohjausjärjestelmä korvaa manuaalisen kirjanpidon ja näin ollen nopeuttaa jokapäiväistä työskentelyä.

Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto ja ylläpito

Käyttöönotto on usein aikaa vievää. Toiminnanohjausjärjestelmän hankinnan ja toteuttamisen lisäksi aikaa ja rahaa kuluu muun muassa järjestelmän mukauttamiseen yritykselle sopivaksi ja henkilökunnan kouluttamiseen. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä vähemmän valmista järjestelmää mukautetaan yrityksen toimintamalleihin, sitä vähemmän kuluu aikaa ja rahaa.

Toiminnanohjausjärjestelmien ylläpito vaatii usein asiantuntijan osaamista. Tästä syystä toiminnanohjausjärjestelmän toimittava yritys tarjoaa myös ylläpidon järjestelmälle.

Kategoria(t): Nippelitieto, Työ ja yritykset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *