Töihin tilitoimistoon

Laskentatoimen opiskelu vaatii lukupäätä.


Ammattikorkeakouluissa ja kauppakorkeakouluissa laskentatoimen opinnot ovat tärkeällä sijalla. Usein laskentatoimi, taloushallinto ja rahoitus ovat suosituimpia oppiaineita näissä kouluissa — eikä ihme, sillä alaa opiskelevilla on erinomaiset uranäkymät tiedossa.

Laskentatoimea opiskelevat päätyvät usein erilaisiin taloushallinnon työtehtäviin. Siksi heitä työskentelee kaikilla mahdollisilla toimialoilla, sekä yrityksissä että julkisen hallinnon palveluksessa. Laskentaekonomeja ja -tradenomeja tarvitaan aina!

Kirjanpito on laskentatoimen kova ydin

Kirjanpidon ja tilinpäätöksen hallitseminen on laskentatoimen kovaa ydintä. Sen vuoksi kaikkien ekonomien ja tradenomien odotetaan hallitsevan näistä perusteet. Pelkillä perusteilla ei kuitenkaan pärjää tilitoimistossa — tilitoimistossa työskentelevän kirjanpitäjän täytyy hallita lainsäädännön vaatimukset ja tietää, minkälainen informaatio auttaa johtamaan liiketoimintaa.

Tradenomin tai ekonomin tutkinto on perusta uralle kirjanpitäjänä tai tilintarkastajana. Tili-instituuttisäätiön hyväksymältä kirjanpitäjältä edellytetään nimittäin

  • säätiön järjestämän tutkinnon suorittamista
  • rehellisyyttä ja hyvämaineisuutta
  • riittävää koulutusta (KTK, KTM, tradenomi)
  • työkokemusta

Auktorisoituun tilitoimistoon

Kun olet suorittanut KLT-tutkinnon, kannattaa sinun hakeutua töitä auktorisoidusta tilitoimistosta. Auktorisoitu tilitoimisto on käynyt ainakin kaksi vuotta kestävän seurantajakson, jonka jälkeen Taloushallintoliitto ja Tili-instituuttisäätiö voivat auktorisoida tilitoimiston. Tyypillisesti auktorisointi myönnetään vain noin joka toiselle sitä tavoittelevista yrityksistä — siksi kyse on todellisesta laadun takeesta.

Auktorisointi on takuu esimerkiksi siitä, että

  • henkilökunta on ammattitaitoista ja asiantuntevaa
  • tilitoimistolla on vastuuvakuutukset kunnossa
  • palvelut ovat ajanmukaisia.

Vai tähtäätkö tilintarkastajaksi?

Kenties tavoitteesi ovat kuitenkin pelkkää kirjanpitäjää korkeammalla. Silloin kannattaa tähdätä KHT- tai HTM-tilintarkastajaksi. KHT on Keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja ja HTM kauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja.

KHT on osoitus vaativiin tilintarkastuksiin riittävästä ammattiaidosta, HTM kertoo taidosta soveltaa teoreettista tietoa ammattiin liittyvissä tilintarkastustehtävissä.

KHT-tilintarkastajalta edellytetään, että hän on toiminut vähintään kolmen vuoden ajan päätoimisesti tilintarkastajana KHT-tilintarkastajan ohjauksessa tai HTM-tilintarkastajana. Koulutuksen osalta KHT-tilintarkastajalta edellytetään tietty määärä laskentatoimen ja oikeustieteen opintoja.

Kategoria(t): Opiskelu ja koulutus, Työ ja yritykset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *