Tiesitkö tämän käyntikorteista?

käyntikortitKäyntikortit ovat käteviä, jos haluaa nopeasti jakaa yhteystietonsa tuntemattomalle henkilölle, erityisesti yritysmaailmassa. Hedelmällisen keskustelun jälkeen voi tarjota käyntikorttiaan vastapuolelle. Se on tietynlaista verkostoitumista sekin, vaikka nykyihmisen näkökulmasta ehkä hieman vanhanaikaista.

Käyntikortti kertoo olennaisen

Käyntikortissa on olennaiset tiedot kortin omistajasta; hänen nimensä, titteli, mahdollinen yritys ja yhteystiedot: osoite, puhelinnumero, faksinumero ja sähköposti. Usein käyntikortissa on myös yrityksen logo ja jokin pieni lausahdus yrityksestä. Joissakin maissa on tapana lisätä vielä koulutusarvot ja yrityksen perustamisajankohta.

Käyntikortit ovat esteettisesti ja värimaailmaltaan hillittyjä joitakin räikeimpiä poikkeuksia lukuunottamatta. Esimerkiksi Top-Mainoksen käyntikortit näyttävät tulevan enintään 4-värisinä.

Kortit käytössä jo keskiajalla

Käyntikorttien historiasta kiistellään. Joidenkin lähteiden mukaan käyntikorttien kaltainen tapa esitellä itsensä oli käytössä jo Tang-dynastian aikaisessa Kiinassa 600-luvulla, toisten mielestä kortit yleistyivät Kiinassa 1400-luvulla. Kiina tuntuu kuitenkin olevan yhteinen nimittäjä.

Ludvig XIV eli Aurinkokuningas käytti käyntikorttejaan hovissaan 1600-luvun puolesta välistä lähtien. Ludvigin ajan käyntikorteilla oli tosin hieman eri tarkoitus kuin nykyisillä; ne olivat mahtipontinen osoitus hovin tasosta ja niiden käytössä oli tiukka, sivistynyt etiketti.

Vältä nämä kulttuurimokat

Käyntikortteihin liittyy nykyäänkin enemmän tai vähemmän löysähkö etiketti, joka vaihtelee maan mukaan. Suomessa meno on varsin rentoa ja käyntikortteja voi melko huoletta jakaa sen kummemmin asiaa ajattelematta.

Sen sijaan muualla maailmassa, etenkin Aasiassa, on epäkohteliasta ja sopimatonta tarjota käyntikortti vasemmalla kädellä. Samoin korttia vastaanotettaessa ei sitä tule ikinä laittaa heti talteen tai syrjään. Kiinassa korteissa käytettävä muste on yleensä kultaista, koska se liitetään onnistumiseen ja menestymiseen.

Kansainvälisestä näkökulmasta lähestyen ei käyntikorttia tulisi käyttää muistilappuna, eikä omia käyntikortteja pidä säilyttää huolimattomasti jossain taskunpohjalla, vaan siististi niihin tarkoitetussa rasiassa. Kortit tulee pitää siistissä kunnossa, koska korttien kunnon ajatellaan kuvastavan kortin tarjoajan asennetta kortin saajaa kohtaan.

Ulkomailla kortteja jaellessaan kuuluu hyviin tapoihin se, että kortin kääntöpuolella on käännös isäntämaan kielellä.

Kategoria(t): Nippelitieto, Työ ja yritykset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Tiesitkö tämän käyntikorteista?

  1. Emmi-Lotta sanoo:

    Hei,
    Olipas mielenkiintoinen tietopaketti käyntikorteista 🙂 Ja erittäin totta, mitä sanoit niiden kätevyydestä verkostoja solmiessa. Mitä luulet olisiko vistaprint hyvä paikka tilata kortteja? Tai voisitko suositella jotain muuta firmaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *