Teollisuusrobotit kehittyvät huimaa vauhtia

Yksinkertaisissa tehtävissä on kannattavaa korvata ihminen robotilla.

Yhdysvaltojen teollisuudessa on käytetty robotteja apuna jo 1970-luvulta asti. Suomi on pikkuhiljaa noussut kehityksessä maailman kuudenneksi robotisoituneimmaksi maaksi. Metalli- muovi- ja elintarviketeollisuudessa ihmisiä on pikkuhiljaa alettu korvaamaan roboteilla.

Nyrkkisääntönä robottien käytössä voidaan pitää, että yksi robotti tekee yhden ihmisen työt. Käytännössä robotti voi tehdä kahden tai kolmenkin ihmisen työt, sillä se voi tehdä aamu- ilta- ja yövuoroa putkeen. 20 000 eurosta lähtevät robotit maksavat itsensä takaisin jo parissa vuodessa, kun kustannuksia vertaa työntekijöiden palkkakustannuksiin.

Hyvää vai huonoa kehitystä?

Teollisuusrobotit ovat osa teollisuuden automaatiota, ja niiden tarkoituksena ei – ainakaan teoriassa – ole syrjäyttää ihmisiä, vaan ”vapauttaa työntekijöiden resursseja muihin tehtäviin”. Tosiasiassa teollisuusalalla automaatio on vähentänyt työntekijöiden määrää niin, että jäljellä olevilla tehdastyöläisillä on nykyään kiire ehtiä edes huoltamaan koneet.

Toisaalta lause pitää paikkansa. Muun muassa IT-alan työpaikat ovat lisääntyneet lähes samassa suhteessa kuin teollisuuden paikat ovat vähentyneet. Esimerkiksi länsimaissa automaation lisääntymisen aikana myös hyvinvointi on lisääntynyt.

Yhteyttä ei ole kunnolla tutkittu, mutta todennäköisesti vaikutus näkyy siinä, että vähän koulutusta vaativia työtehtäviä pyritään korvaamaan roboteilla, jolloin koulutuksen hankkiminen on entistä tärkeämpää. Koulutustaso taas on jonkin verran yhteydessä elintasoon ja hyvinvointiin. Tulevaisuus näyttää, viekö tie vain ylöspäin vai kasvavatko erot yhteiskuntaluokkien välillä entisestään.

Kategoria(t): Työ ja yritykset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *