Taloushallinnon ammattilaiseksi

Taloushallinto on homma, jota yksikään yritys ei voi välttää. Lain säätämät paperihommat on hoidettava ajallaan ja sääntöjen mukaisesti. Miten talouden alan ammattilaiseksi sitten oikein päästään?

Tie on yksinkertainen: kuka tahansa voi tulla taloushallinnon osaajaksi koulutuksen ja työkokemuksen kautta. Kunnon opintojen karruttamisen kautta voi jokainen  selvästi kehittää tietämystään ja parantaa valmiuksia yrityselämässä menestymisessä. Liikemaailman lainalaisuudet tuntemalla on helppo selvitä kaupallisen alan pyörteistä menestyksekkäästi.

Paperityöt sujuvat tehokkaimmin, kun taustalla on kovaa teoreettista osaamista. Myös työnantajat arvostavat suuresti asian mukaisia opintoja. Kaupan alan koulutuksella on Suomessa pitkät perinteet ja liiketoimintaa voi opiskella oikeastaan kaikilla koulutusasteilla.

Liiketalouden opiskelemiseen vaaditaan laskupäätä, järjestelmällisyyttä ja bisnesvainua oikeastaan jokaisella eri asteella, mutta mistään avaruusmatematiikasta ei ole kyse. Kun opiskelet, tiedät tarkalleen millainen rooli taloushallinnolla on yrityksen tai organisaation toiminnassa. Tarkka tässä hommassa pitää toki olla. Huolimattomien ihmisten käsiin ei yrityksen varoja voi hoidettavaksi jättää.

Taloushallinnon ammattitutkintoa varten ei vaadita ylioppilastutkintoa. Merkonomikoulutukseen voikin hakeutua heti peruskoulun jälkeen sekä erilaisten aikuisopistojen kautta. Kuitenkin yleissivistyksestä on luontaista hyötyä monimutkaisia rahasysteemejä ymmärtäessä.

Korkea-asteen oppilaitoksissa voidaan tehdä tieteellistä tutkimusta ja hankkia korkeampaa soveltavaa koulutusta. Tällä asteella pärjätäkseen on päntättävä erilaisia kaupan alaan liittyviä tieteellisiä teoksia sekä talouden lainalaisuuksia käsitteleviä klassikkoja. Opiskelu kestää korkeilla asteilla muutamasta yli viiteen vuotta.

Korkea-asteen oppilaitoksia ovat ammattikorkeakoulut, kauppakorkeakoulut ja yliopistojen kauppatieteelliset yksiköt, joista voi valmistua vastaavasti tradenomiksi (ammattikorkeakoulut) ja ekonomiksi (yliopistot). Perinteistä taloustiedettä kutsutaan kansantaloustieteeksi erotuksena liiketaloustieteestä eli yrityksen taloustieteistä. Tätä ainetta voi opiskella yliopistojen yhteiskuntatieteellisissä tiedekunnissa. Kansainvälisestä urasta haaveilevan kannattaa harkita englanninkielistä koulutusta tai opiskelua ulkomailla.

Monivuotisiin koulutusohjelmiin ei aloittelevan yrittäjän tai taloushallinnon ammattiosaajan tarvitse kuitenkaan ilmoittautua. Yrityksen perustamiseen liittyvissä käytännön asioihin liittyen on myös tarjolla ilmaistakin neuvontaa. Esimerkiksi työväenopistot järjestävät myös aloitteleville yrittäjille erilaisia kursseja, joiden käymisellä voi parantaa menestymismahdollisuuksia. Monet työpaikat puolestaan jaetaan tunnetusti suhteiden kautta

Liiketaloustieteen eri aloihin kuuluu:

 • Johtaminen ja organisaatiot
 • Kansainvälinen liiketoiminta
 • Laskentatoimi
 • Logistiikka
 • Markkinointi
 • Rahoitus
 • Talousoikeus
 • Tuotantotalous
 • Yrittäjyys
 • Tietojohtaminen
 • Taloushallinto

Näistä voi sitten kukin opiskelija valita erikoistumisalansa kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *