Taajuusmuuttaja ja sen huolto

Taajuusmuuttaja on teollisuuden sähkönkäyttötekniikan olennainen osa. Se on laite, joka kytketään kahden sähköverkon välille. Taajuusmuuttajan tehtävänä on useimmiten hoitaa sähkömoottorin nopeudensäätö yhdistämällä sähköverkkojen jännitteiden taajuus.

Taajuusmuuttajan suuri hyöty on se, että sen avulla saadaan sähkömoottori pyörimään juuri sillä nopeudella, millä prosessin kannalta tarvitsee. Näin toiminta tehostuu ja energiaa säästyy.

Taajuusmuuttajat ovat suomalaisten erikoisalaa. Etenkin metsäteollisuus on kehittänyt taajuusmoottoreita, ja taajuusmuuttajakäyttöisiä kestomagneettimoottoreita käytetään paperiteollisuudessa.

Taajuusmuuttajan huolto

Taajuusmuuttajan huolto ei ole aivan yksinkertaista. Laite on sähköteknisesti haastava ja sen huoltoon kannattaa tilata sertifioitu korjaaja. Uudemmat sähkömagneettimoottorit vaativat huoltajakseen niihin perehtyneen ammattimiehen.

Edullisimmaksi tulee viedä taajuusmuuttaja huoltoon siihen erikoistuneeseen yritykseen. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu. Tällöin on tilattava ammattimies paikan päälle.

Taajuusmuuttaja kannattaa huoltaa tasaisin väliajoin. Silloin käyttöaika pitenee ja kustannukset pysyvät alhaisempina: korjaaminen tai uuden ostaminen ovat nimittäin aina huoltoa kalliimpia vaihtoehtoja. Jos laite kuitenkin pääsee rikkoutumaan, kannattaa harkita vaihtolaitteen hankkimista korjauksen ajaksi. Useimmiten yritykset, joissa tehdään ja huolletaan taajuusmuuttajia, toimittavat myös vaihtolaitteita.

Kuva wikipediasta.

Kategoria(t): Nippelitieto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *