Sijoittaja — nyt jäitä hattuun!

Viime vuosikymmeninä rahoitusmarkkinat ovat kehittyneet voimakkaasti. Niinpä myös suomalaisten piensijoittajien ulottuvilla on huima määrä erilaisia sijoitusvaihtoehtoja. Niitä arvioidessasi kannattaa pitää markkinatilanteesta riipumatta jäitä hatussa!

Tällä hetkellä sijoitusmarkkinat kuohuvat. Siksi nyt on hyvä aika miettiä sijoitushorisonttia hiukan pidemmällä aikavälillä. Nopean tähtäimen pikavoittojen sijaan itse suuntaan katseeni 10-20 vuoden päähän — silloin markkinat tuottavat erittäin todennäköisesti sievoisaa tuottoa!

Viime vuosina sijoittajat ovat löytäneet erilaiset vipurahastot. Johdannaisia käyttämällä rakennetut rahastot lupaavat esimerkiksi kaksin- tai kolminkertaista päivätuottoa tiettyyn indeksiin verrattuna.

Älä sijoita kohteisiin, joita et ymmärrä

Näiden lisäksi tarjolla on myös rahastoja, jotka lupaavat päivätuoton negatiivisena — joko kertoimella tai ilman. Jos esimerkiksi pörssi-indeksi laskee prosentin, voi vipurahasto tällöin tuottaa prosentin, kaksi tai kolme prosenttia!

Vanhan ohjeen mukaan ei kuitenkaan pidä sijoittaa kohteisiin, joita ei ymmärrä. Nämä uudenlaiset sijoitustuotteet ja niihin liittyvät riskit ovat melko vaikeaselkoisia, eikä moni piensijoittaja tunne vipurahastojen ominaisuuksia ja riskejä. Silloin tällöin johdannaisiin perustuvien rahastojen arvon kehitys on poikennut suuresti luvatusta kehityksestä, mikä tulee yleensä piensijoittajalle suurena yllätyksenä.

Olisikin hyvä tuntea edes hiukan johdannaisiin liittyvää matematiikkaa ennen ”pelin” aloittamista näillä arpalapuilla — sillä pelistähän näissä papereissa todellisuudessa on kysymys!

Edes sijoitusasunto ei tuo varmaa tuottoa

Osa sijoittajista hakee tuottoa päinvastaisesta suunnasta. Asuntojen hinnannousu saa piensijoittajat helposti uskomaan, että sijoitusasunnot tuottavat väistämättä hyvän tuoton sijoitetulle pääomalle.

Kuitenkaan monet sijoittajat eivät osaa edes laskea sijoitusasunnon todellista tuottoa.

Lisäksi sijoituksiin liittyy monia riskitekijöitä, joiden suuruutta on vaikea arvioida. Miten esimerkiksi korkotaso kehittyy lähivuosina? Onko alue nousussa vai laskussa? Miten käy kaupungin työllisyystilanteen epävakaana aikana? Jos tämänkaltaisiin kysymyksiin ei osaa antaa oikeaa vastausta, saaattavat hyvät asuntokaupat osoittautua ajan mittaan virhesijoitukseksi!

Mitä siis tehdä?

Viimeisen vuoden aikana osakemarkkinat ovat tuottaneet sijoittajille lähes pelkkiä tappioita. Kuitenkin rahat pitäisi sijoittaa jonnekin, sillä säästötilillä tappio on aina varma — riskipitoiset sijoitukset, kuten osakkeet tuottavat pitkällä aikajänteellä aina selvästi paremmin.

Sen vuoksi itse suhtaudun tämänhetkiseen osakemarkkinoiden matalasuhdanteeseen ostotilaisuutena: nyt kannattaa olla ostolaidalla, kun yleensä voittoa tahkoavien yritysten osakkeita saa tavallista halvemmalla oman sijoitussalkun täydennykseksi.

Kategoria(t): Raha ja talous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *