SEPA – Yhtenäinen euromaksualue

Lyhenne SEPA tulee sanoista Single Euro Payments Area. SEPA tarkoittaa maksuliikenteen sisämarkkina-aluetta. SEPA:n tarkoituksena on, että verkkolaskut, tilisiirrot ja muut maksut siirtyisivät maiden välillä nopeammin. Tällä hetkellä verkkolaskut ja niiden maksut tulee siirtyä tililtä toiselle neljässä päivässä (maksupäivä mukaan lukien). SEPA on uudistumassa, ja jo vuonna 2012 maksun tulee olla tilillä seuraavana arkipäivänä.

SEPA tuo kehittyessään muitakin hyötyjä kuin nopeutuneemman maksujärjestelmän. Se muun muassa laskee kuluja joita verkkolaskut ja muut maksut tuovat tullessaan, kun puhutaan kansainvälisestä pankkiasioinnista.

Myös muita muutoksia on luvassa ihan kotimaan verkkolaskuja ja maksuja ajatellen. Vuoden 2011 alusta lähtien myös kotimaan tilisiirroissa tulee käyttää kansainvälistä IBAN tilinumeroa. Tämä on muunneltu versio nykymuotoisesta tilinumerosta. IBAN tilinumero pitää sisällään tilinumeron lisäksi myös maatunnuksen. Kun puhutaan SEPA maksuista, tarvitaan myös BIC-koodi. BIC-koodi on pankin oma tunnus. Jokaisella pankilla SEPA-alueella on yksilöity BIC-koodi.

Kategoria(t): Raha ja talous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *