Sähkölasku selkokielellä

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu kolmesta eri osatekijästä: sähköenergian hinnasta, sähkön siirtomaksusta sekä veroista. Sähköenergian tuottaja voidaan valita vapaasti aivan mistä päin Suomea tahansa, sähkön siirron hoitaa asuinpaikan oma sähköyhtiö ja verot maksetaan valtiolle. Yleensä kotitalouden sähkölaskusta noin 40 – 50 % on sähköenergian hintaa ja loput siirtomaksua ja veroja.

Sähkön hinnan kilpailuttaminen

Sähköenergian osuus sähkölaskusta on mahdollista kilpailuttaa. Kilpailutuksella pystyy vaikuttamaan käyttämänsä sähkön hintaan sekä sen alkuperään. Jos haluaa vaikkapa tukea luontoystävällistä sähköntuotantoa, niin voi valita sähköntuottajan, joka tuottaa suurimman osan sähköstään uusiutuvilla energialähteillä. Jokaisen sähköntuottajan on nimittäin ilmoitettava tuottamansa sähkön alkuperä. Sähkön hinnan voi kilpailuttaa niin usein kuin haluaa. Kannattaa huomioida kuitenkin, että jos on tehnyt määräaikaisen sähkösopimuksen, niin sähköyhtiötä ei voi kesken sopimuskauden vaihtaa.

Sähkö Suomessa

Suomessa käytettävä sähkö tuotetaan voimalaitoksissa Suomessa tai tuodaan Ruotsista, Norjasta, Venäjältä tai Virosta. Suomalaiset sähkön myyntiyhtiöt ostavat sähköä näiltä tuottajilta sähköpörssistä (Nord pool spot) tai solmimillaan omilla sopimuksilla tai sitten tuottavat sähköä itse asiakkailleen. Kuluttajat puolestaan ostavat sähköä sitten valitsemaltaan sähkön jälleenmyyjältä. Fingrid yhtiö vastaa Suomen valtakunnallisesta sähkönsiirtojärjestelmästä ja sen toiminnasta. Paikalliset sähköyhtiöt vastaavat oman alueensa jakeluverkosta ja sähkönsiirrosta alueensa asukkaille.

Energiahinta

Sähkön energiahinta on pelkän sähkön hinta. Sillä katetaan sähkön tuottamisen ja hankinnan kustannukset sekä sähkönmyyjän myyntityöstä aiheutuneet kustannukset. Useimmiten energiahinta muodostuu kuukausittaisesta kiinteästä sähkömaksusta ja sen lisäksi käyttöön pohjautuvasta kulutusmaksusta. Eri sähköyhtiöt ovat myös kehittäneet kuluttajille erilaisia sähkösopimuksia, joissa sähkön hintaan vaikuttavat sähkön käytön ajankohta. Tästä tunnetuin esimerkki on kaksiaikasähkö eli se, että yö- ja päiväsähköllä on eri hinnat. Joskus kulutusta saatetaan seurata myös tuntikohtaisesti. Kausiaikasähkö on sähköä, jossa talviarkipäivänä kulutettu energia on eri hintaista kuin kesäaikana kulutettu energia.

Siirtomaksu

Sähkön siirtomaksu tulee siitä, että sähkö siirretään kuluttajalle. Siirtohintaan kuuluu myös kuluttajan sähkönkulutuksen mittaus. Paikallinen sähköyhtiö rahoittaa tämän maksun perimisellä sähköverkkonsa investoinnit sekä käyttö- ja ylläpitokustannukset. Yleensä sähkön siirtohinta on jokin kuukausittainen perusmaksu ja sen lisäksi sähkön käyttöön sidottu maksu. Joskus siirtomaksu saattaa olla sidottu vuorokaudenaikaan, aivan kuin sähköenergiahinnoittelussakin.

Verot

Niin sähköenergiasta kuin sähkönsiirrostakin maksetaan arvonlisäveroa. Lisäksi kuluttajan täytyy maksaa ns. sähkövero, joka peritään siirtohinnan yhteydessä. Sähkövero on valmistevero.

Valvonta

Energiavirasto valvoo sähkömarkkinalain määräysten ja säädösten noudattamista.

Kategoria(t): Koti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *