Säästöä ilma-vesipumpulla?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-contract-done-image2103258Moni valitsee maalämmön, kun he etsivät säästöä sähkönkustannuksiin. Elvari-sähkölämmityksen tehostamisohjelmaon kuitenkin kyseenalaistanut maalämpöön sijoittamisen kannattavuuden. Vahvaksi vaihtoehdoksi yritys esittää ilma-vesilämpöpumppua, joka on suhteessa maalämpöön halpa investointi. Saneerauskohteissa tuli ilma-vesilämpöpumpun keskimääräiseksi hinnaksi 8 000-9 000 euroa, kun maalämpö oli 12 000-20 000 euron investointi.

Eurooppalainen valinta

Keski-Euroopassa lämpöpumput ovat hyvin suosittuja otollisen ilmaston vuoksi. Suomen talvi on paikoin niin kylmä, ettei lämpöpumpuilla järkevästi pystytä hoitamaan talon lämmitystä, mutta silti Elvera pitää ilma-vesilämpöpumppua Suomessa lähes yhtä hyvänä vaihtoehtona kuin maalämpöpumppua. Tämän lisäksi ilmasto on lämpenemässä, mikä tuo Suomen lämpötiloja lähemmäs eurooppalaisia oloja.

Selvää säästöä ilma-vesilämpöpumpulla

Tutkimuksessa tutkittiin kokonaista sähkönkulutusta. Tulos kertoo, että keskimäärin ilma-vesilämpöpumppu säästää n. 37 % öljy- ja sähkölämmitykseen verrattuna.

Ilma-vesilämpöpumppu toimii samalla periaatteella kuin ilmalämpöpumppu. Lämpöenergia siirretään ulkoilmasta veteen ilman sijasta. Lämmin vesi voidaan johtaa talon keskuslämmitykseen, pattereihin tai lattiaputkistoihin, ja sitä voidaan myös käyttää talousveden lämmittämiseen. Ilma-vesilämpöpumppua voidaan käyttää talon päälämmönlähteenä, mutta Suomessa ilmaston vuoksi tarvitaan varajärjestelmä.

Ilma-vesilämpöpumppu ei yllä maalämmön lukemiin vuosittaisessa hyötysuhteessa, mutta houkuttelevan investoinnin kohteen siitä tekee sen edullisuus maalämpöön verrattuna. Kannattavuus tietenkin riippuu kiinteistön koosta ja sijainnista. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä isompi kiinteistö, sitä parempi vaihtoehto maalämpö on lämpöpumppuihin verrattuna. Maalämpöä ei toisaalta voi tai saa rakentaa kaikkialle, mikä on melko suuri rajoitus.

Ilma-vesilämpöpumpun hankintaa kannattaa toden teolla harkita, jos…

  • taloudessasi kokonaisenergiankulutus on jo valmiiksi noin 25 000 kWh
  • lämpöpumppu liitetään lattialämmitykseen
  • käyttöveden kulutus on vähäistä
  • asut alueella, jossa talvet ovat melko lauhoja. Tällöin pumpun hyötysuhteesta saadaan kaikki mahdollinen irti.

Haitat?

Huonoja puolia lämpöpumpussa on ainakin se, että pumpun ulkoyksikkö pitää melua. Tämä rajoittaa ulkoyksikön sijoituspaikkaa hieman – sitä ei ainakaan kannata heti makuuhuoneen ulkopuolelle sijoittaa. Ulkoyksikön kondenssivesien poisjohtaminen tulee myös ottaa huomioon. Tämän lisäksi kovilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu ei toimi. Kun alitetaan -20 astetta, hoitaa sähkövastus lämmityksen.

Toisin kuin ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu ei sovellu ilman viilentämiseen. Kesäkuumalla perinteinen ilmalämpöpumppu voi siis olla parempi vaihtoehto, mikäli viilennys on tarpeellista.

Ilma-vesilämpöpumppu voi siis tuoda isojakin säästöjä energiakustannuksissa. Mukava bonus on se, että pumpulla voidaan lämmittää käyttövesi.

Kategoria(t): Energia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *