Raskauden oireet

raskauden oireetRaskauden ensimmäiset oireet saattavat ilmaantua ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä. Oireet ovat myös yksilöllisiä, ja jotkut eivät oirehdi lähes ollenkaan raskauden aikana. Kun joku käyttää raskauden ensimmäiset kuukaudet lähinnä oksenteluun, saattaa toinen ihmetellä, onko raskaana ollenkaan, kun oireita ei ole eikä kuulu.

Jos oireita on paljon ensimmäisen raskauden aikana, ei näin välttämättä kuitenkaan ole myöhempien raskauksien kanssa. Useimmilla äideillä on alkuraskauden aikana ainakin jonkinlaisia raskausoireita. Oireet ovat voimakkaimmillaan, kun lähestytään toista raskauskuukautta. Pahimmillaan oireet jatkuvat kolmannen kuukaudenkin yli.

Yleisimmät raskauden oireet ovat

 • väsymys
 • rintojen aristus / koon kasvu
 • pahoinvointi / oksentelu
 • lisääntynyt virtsaamisentarve
 • Vihlova kipu alavatsan seudulla

Väsymys saattaa olla joko lievää voipuneisuutta tai suunnatonta uupumusta. Usein väsymys helpottaa keskiraskauteen mennessä. Esimerkiksi ulkoilu voi poistaa uupumuksen tunnetta.

Rinnat usein turpoavat tai jopa kasvavat. Nännialue saattaa tummua ja ensimmäisen raskauden aikana siihen voi ilmestyä nystyröitä. Muutokset rinnoissa johtuvat hormoneista, kun rintoja valmistellaan maidontuotantoon.

Raskauden alussa äidin aineenvaihdunta kiihtyy, mikä näkyy jatkuvana vessassa juoksemisena. Kohtu saattaa myös aiheuttaa painetta virtsarakon alueelle.

Oksentelu ja pahoinvointi on hyvin yleistä, eikä se useimmiten ole vaarallista äidille tai lapselle. Tarkkaa syytä raskauspahoinvointiin ei tiedetä. Pahoinvointia saattaa helpottaa vesilasillinen ja/tai pieni nopea purtava ennen kuin nousee aamulla sängystä.

Muita hieman harvinaisempia, mutta ei ollenkaan poikkeuksellisia raskauden oireita ovat

 • mielialan muutokset
 • näläntunne
 • poikkeukselliset ruokamieltymykset tai -inhot
 • vilunväristykset

Raskaus tuo usein mukanaan tunnekuohut. Äiti saattaa itkeä ilosta, surusta, tai ilman mitään sen kummempaa syytä. Itkuisuuden lisäksi kiukkuisuus on yleistä. Mielialojen muutokset johtuvat hormonipitoisuuksien muutoksista.

Erityisesti alkuraskauden aikana saattaa odottavilla äideillä olla voimakas näläntunne, vaikka ruokaa ei edes tekisi mieli.

Erityiset ruokamieltymykset johtunevat hajuaistin terävöitymisestä. On myös ajateltu, että elimistö signaloi äidille mahdolliset ruoka-aineiden puutostilat.

Vilunväreet johtuvat naisen ruumiinlämmön pienestä noususta raskaaksi tullessa. Se nousee noin puoli celsiusastetta, ja joillekin se saattaa aiheuttaa palelua ensimmäisinä raskausviikkoina.

Kategoria(t): Elämäntilanne. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Raskauden oireet

 1. Raskaus ja Foolihappo sanoo:

  Erittäin tärkeää muistaa syödä foolihappoa jo ennen raskautta mutta jos huomaa olevansa raskaana, niin foolihappolisä pitää aloittaa heti. Siitä ei juuri ole hyötyä enää kolmen kuukauden päästä.

  Sveitsissä ja muualla euroopassa tämä suositus kerrotaan jo hyvissä ajoin, mutta suomen neuvola ei muista neuvoa tästä. WHO suosittelee myös foolihappolisän syömistä jo reilusti ennen raskautta jo raskautta suunniteltaessa.

  Foolihappo ehkäisee Downin syndroomaa ja on tämän takia ehdottoman tärkeä hivenaine. Foolihappoa saa vihreästä raakaravinnosta, ja suomessa suomalaiset naiset eivät välttämättä saa varsinkaan talvella sitä tarpeeksi. Kaali on erittäin hyvää foolihapon lähdettä ja myös hapankaalissa on paljon foolihappoa, johtuen hapattamisprosessista, joka säilyttää myös muita hyviä kaalin hivenaineita

  Muistakaa naiset tuo foolihappo, niin säästyy monelta murheelta

  T: raakaravinnon asiantuntija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *