Rakennuksen lämpöeristeet

Lämpöeristeet suojaavat rakennuksia hukkaamasta lämpöenergiaa ulkoilmaan ja toisaalta estävät kylmän ilman pääsyä sisään rakennukseen. Lämpöeristys muodostaa rakennuksen ympärille vaipan, jonka vaaditut ominaisuudet on määritelty Suomen rakentamismääräyskokoelmassa.

Tavallisimmat rakentamisessa käytetyt eristeet ovat

–          Eristevillat

o   Eristevillat jakautuvat mineraali- ja puukuituvilloihin. Villaa on helppo muotoilla ja sitä käytetään rakennuksissa myös hyvän ääneneristyskykynsä takia.

–          EPS- ja XPS -eristeet

o   EPS-eristeet ja XPS-eristeet ovat öljypohjaisia. Ne tehdään polystureenista, EPS eli styrox paisuttamalla ja XPS puristamalla. Styrox kastuu ja hajoaa helposti, siksi sen käyttö on pikkuhiljaa korvautunut XPS-eristeillä.

–          Polyuretaanilevyt

o   Polyuretaanilevyt ovat nimensä mukaan levyjä, jotka liimataan kiinni toisiinsa kovettuvalla polyuretaanivaahdolla. Polyuretaanilevyjen raaka-aineista osa on vaarallisia, ja siksi niitä käsitellessä silmät, hengitystiet ja iho on suojattava.

–          Sahanpuru ja kutterilasku

o   Sahateollisuuden sivutuotteena syntyy eristeeksi soveltuvaa sahanpurua. Sahanpuru on halpaa ja toimivaa, mutta sen pitää antaa kuivua laakealla pinnalla muutama kuukausi, sillä tuoreena puru on liian märkää eristekäyttöön.

–          Ilma ja muut kaasut

o   Ilma sopii pienten tilojen eristämiseen. Jos ilmalla tai muilla kaasuilla eristetään suuri tila tai tasataan isoja lämpöeroja, ongelmana on kaasun liikkeen nopeutuminen. Ilman liikkeellä tarkoitetaan ilman ominaisuutta nousta ylös lämmintä pintaa ja laskeutua kylmää pintaa pitkin. Samalla ilma lämmittää kylmää pintaa.

Kategoria(t): Rakentaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *