Puhelinvaihde

puhelinNykyistä puhelinverkkoa on kehitelty sen syntymästä asti, eli vuodesta 1876, kun Alexander Graham Bell suoritti ensimmäisen puhelähetyksen johtoa pitkin. Turussa vuoden 1882 aikana otettiin Suomen ensimmäinen puhelinkeskus käyttöön ja saman vuoden aikana perustettiin puhelinyhdistyksiä kuuteen eri kaupunkiin.

Puhelinvaihde ja puhelinvaihteet

Yksinkertaisin mahdollinen puhelinverkko muodostuu kahdesta puhelimesta ja niitä yhdistävästä siirtoyhteydestä. Kun tähän verkkoon tuodaan uusia puhelimia, yksinkertaisin tapa on liittää kaikki puhelimet toisiinsa, jossa käyttäjä valitsee kulloinkin käyttämänsä siirtoyhteyden.

Koska tarvittavien yhteyksien määrä kasvaa puhelimien määrän lisääntyessä hyvin suureksi, tarvitsee verkkoon tuoda kytkentää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki saman alueen puhelimet liitetään yhteiseen keskukseen, johon jokaisesta puhelimesta tulee vain yksi yhteys.

Nykyään puhelinjärjestelmät digitaalisia

Nykyaikaiset puhelinjärjestelmät ovat lähes poikkeuksetta digitaalisia. Se tosiasia, että puhelinjärjestelmä on digitaalinen, ei tarkoita, että puhetta siirretään koko matkan digitaalisessa muodossa, vaan sitä, että analoginen ääni digitalisoidaan ennen siirtoa. Digitalisoimalla puhe ennen siirtoa saavutetaan useita etuja, mm. parempi äänenlaatu, ja samalle fyysiselle yhteydelle voidaan limittää useampia puheluita. Tämä on niin kutsuttu kanavointimenetelmä.

Yritysten puhelinliikenne ja puhelinliittymät

Yleinen Puhelinverkko ja yrityspuhelinliikenne ovat monelta osin samanlaisia. Kummatkin ovat:

  • Piirikytkentäisiä – Molemmat verkot perustuvat 64 kbs – piirien kytkentään.
  • Yhteinen infrastruktuurimalli – Verkkopalvelut, puhelunohjaus ja palvelutasot sisältyvät yhteen alustaan.
  • Tilaajasilmukka – Puhelimet voidaan kytkeä suoraan keskukseen ja vastaanottaa valintaääni, tehdä ja vastaanottaa puheluita jne.
  • Palveluja tarjolla – Molemmat verkot voivat tarjota peruspalveluja, kuten puhelun pito, puhelinneuvottelu, puhelun siirto ja kääntö.

Molemmat verkot myös kytkevät 64 kbbs – piirejä, mutta kuitenkin sellaisella mitta-asteikolla, että ne eroavat paljon toisistaan. Yleisessä puhelinverkossa käytetään puhelinkeskusta, joka tukee satoja tuhansia tilaajasilmukoita. Yrityspuhelinliikenteen vastaava puhelinkeskus on PBX-vaihde (Private Branch eXchange), joka tukee useita tuhansia
tilaajasilmukoita.

Kategoria(t): Nippelitieto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *