Pilvipalvelut

pilvipalvelutPilvipalveluiden perusideana on tarjota käyttäjälle tietoteknisiä ratkaisuja palveluina, eikä tuotteina. Se tapahtuu internetin, ”pilven”, avulla. Pilvipalvelussa ohjelmistot, laitteisto tai osa laitteistoa ja tieto sijaitsee verkossa, ei ihmisten koneilla. Peruskäyttäjän käyttökokemus ei poikkea normaalista, hän vain saa haluamansa datan netin välityksellä pilvipalveluna.

Eroon lisenssimaksuista

Pilvipalvelujen käyttäjien ei tarvitse maksaa kiinteitä lisenssimaksuja, kuten normaalisti pitäisi. Asiakasta laskutetaan jatkuvasti ohjelmien ja sovellusten käytön perusteella. Maksat siis siitä, mitä käytät.

Pilvipalvelut ovat hyödyllisiä monesta syystä. Kuten missä tahansa muussa asiassa, on niillä sekä hyvät että huonot puolensa.

Pilvityypit

Pilvipalvelut voidaan jakaa eri tyyppeihin pitkälti sen perusteella, keillä kaikilla on oikeus käyttää pilveä ja kuka sen omistaa. Pilvityyppejä ovat:

 1. julkinen pilvi (public cloud) – pilven infrastruktuuri on samalla palvelimilla muiden palveluntarjoajan asiakkaiden kanssa.
 2. yksityinen pilvi (private cloud) – pilven infrastruktuuri muodostaa oman suljetun verkkonsa ja se on varattu vain tietylle asiakkaalle.
 3. hybridipilvi (hybrid cloud) – kahden tai useamman itsenäisen pilven yhdistelmä, joka helpottaa ohjelmistojen tai datan siirtämistä pilvien välillä.
 4. yhteisöpilvi (community cloud) – infrastruktuuri on jaettu usean eri saman alan yhteisön organisaation kesken.

Pilvipalvelujen edut

 • Ohjelmistoinvestointeja ei tarvita. Pilvipalvelujen avulla ohjelmistojen käyttö on siis edullista.
 • Päivitysrumba on historiaa, koska palvelun käyttäjillä on kaikilla sama versio ohjelmistosta.
 • Käyttöönotto on helppoa ja säästää aikaa. Yritys voi kokeilla uusia palveluita toteuttamatta järjestelmää alusta asti itse, eikä yrityksen myöskään täydy järjestelmään sitoutua pitemmäksi aikaa.
 • Maksat vain käytöstä – resurssit tulee näin käytettyä maksimaalisesti hyväksi.
 • Ohjelmistojen ylläpito ja teknologian kehittymisen seuranta on alan ammattilaisten vastuulla.
 • Tieto on saatavilla missä ikinä sitten työskentelet.

Pilvipalvelujen kysymysmerkit

 • Yksityisyys? Yrityksillä, jotka hostaavat pilvipalveluita on vapaa pääsy kaikkeen asiakkaiden dataan ja tiedonvälitykseen. Tästä ei pääse mihinkään. Heillä ei tietenkään ole minkäänlaista oikeutta poistaa, muokata tai edes käsitellä tietoa asiakkaan tietämättä, mutta mahdollisuus siihen on.
 • Tietoturva on pitkälti pilvipalvelujen tarjoajan vastuulla, mikä on toisaalta hyvä juttu, koska palvelun tarjoaja osaa asiansa (ainakin pitäisi osata!). Palvelun ostajalla ei kuitenkaan välttämättä ole mitään tietoa siitä, miten palvelun tarjoaja hoitaa asiat. Pilvien palvelimet voivat sijaita käytännössä missä tahansa, jolloin kansalliset tai edes EU:n säädökset eivät ehkä ole voimassa.
Kategoria(t): Tekniikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *