Pikavippi eli pikalaina

pikavippiPikavipistä puhuttaessa tarkoitetaan lyhytaikaista lainaa, joka saadaan ilman vakuuksia. Riippuu pikavipin tarjoajasta, mitä rajoituksia vipin saamiseen on, mutta yleisesti ottaen lainan saaminen edellyttää 18 vuoden ikää, Suomen kansalaisuutta ja suomalaista pankkitiliä, moitteettomia luottotietoja ja julkista matkapuhelinliittymää.  Nykyinen hallitus on kiristämässä pikavippeihin liittyviä vaatimuksia kuten ikärajaa. Jo nyt useilla vippifirmoilla on käytössä 21 vuoden ikäraja.

Pikavipit puhuttavat

Pikalainat ovat yleensä 50-1000 euron suuruisia lainoja, joiden todellinen vuosikorko on todella suuri esimerkiksi pankkien myöntämiin luottorajoihin tai vastaaviin verrattaessa, korot voivat nousta yli tuhanteen prosenttiin. Taloussanomien pikavippilaskuri on kätevä työkalu todellisia korkoja tarkastellessa.

Pikavippien tarjoajia on muun muassa syytetty koronkiskonnasta. Asiasta tehtiin tutkintapyyntö, mutta Keskusrikospoliisin päätöksen mukaan ”pääoman käytöstä maksettavan hyvityksen määrä prosentti- tai euromääräisenä ei vaikuta kohtuuttomalta”.

Vipin hakeminen

Suurin ero pikalainassa ja pankin myöntämissä perinteisissä lainoissa on se, ettei henkilön tarvitse erikseen määritellä, mihin hän lainan aikoo käyttää. Pikavipin hakeminen onnistuu vaivattomasti netissä tai tekstiviestitse, mikäli on jo kerran lainaa hakenut kyseisestä yrityksestä. Joku voisi sanoa (ja sanookin!), että lainan saaminen onnistuu liiankin vaivattomasti. Erityisesti nuoret aikuiset ovat viime aikoina suistuneet ikäviin velkakierteisiin.

Kuluttajavirasto ja tietosuojavaltuutettu ovat määritelleet vahvan tunnistautumisen pakolliseksi vippiä haettaessa. Aikaisemmin vipin saattoi saada pelkästään henkilötunnuksen, puhelinnumeron ja osoitteen ilmoittamalla. Vuoden 2010 lopulla säädetyn lain mukaan tulee kaikkien pikalainoja tarjoavien yritysten olla rekisteröitynyt aluehallintoviraston luotonantajarekisteriin.

Miksi ottaa pikavippi?

Pikavipeissä ei matemaattisesti ajateltuna ole mitään järkeä. Luottokortilla saa tehtyä kaiken, mitä pikavipilläkin. Yksi etu niissä kuitenkin on – lainan saa todella nopeasti. Jos vaikka törmää tilanteeseen, jossa tilipäivään tai opintorahaan on vielä viikko jäljellä, mutta jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, voi esimerkiksi Rahapuun tarjoama 100 euron pikavippi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Niin kauan kuin pystyy varmasti hoitamaan lainan takaisinmaksun hyvissä ajoin, on kaikki hyvin. Edullista vippien ottaminen ei kuitenkaan missään tapauksessa ole, ja auta armias, kun tuhannen prosentin korot potkaisevat sinua takamukselle.

Lisää hyviä faktoja aiheesta löytyy laina-tieto ja lainamarkkinat –sivuilta.

Kategoria(t): Raha ja talous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Pikavippi eli pikalaina

  1. mika sanoo:

    Pikavippiä ei kannata ottaa.

  2. Pikavippi sanoo:

    Toisinaan ihan kätevä apu. Saa joustoa, jos on tilipäivään aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *