Pikavippi ei olekaan kallista lainaa?

Vippi taskussaJo vuosisatoja ihmisillä on ollut tarvetta saada pikaisesti pieni laina, oli kyseessä sitten ruoka tai raha. Tänä päivänä pikavippi on yksi suosituimmista lainausmenetelmistä. Ennen pikavippiä haettiin pankeista vekseleiden muodossa, mutta tänä päivänä periaate on toinen. Laina haetaan pankeista tai Internetin pikalainapalveluista. Mutta mikä laina on todellisuudessa edullisempi euroissa mitattuna?

Pankin käyttelylaina pikavippiä kalliimpi

Jos pankista halajaa lainaa pikaiseen tarpeeseen, niin lainan hakeminen on hidasta ja kallista verrattuna pikavippiin. Pienin pankista saatava laina on noin 400 euroa ja pelkästään lainan nostamisesta tulee 100 euron avausmaksu. Eli ennen korkoa takaisin maksettavaa on jo 500 euroa. Jos nostaa pikavippiä 400 euroa, niin kokonaiskulut ovat välittömästi alle tämän.

Vaikka pikavipin todellinen vuosikorko onkin huimasti suurempi kuin pankista hankitun lainan, niin lyhytaikaiseen lainaan todellinen vuosikorko on mitätön mittari. Jos lainaa tarvitsee lyhyeksi ajaksi, kuten esimerkiksi muutamaksi viikoksi, niin pikavippi on se edullisin lainavaihtoehto euroilla mitattuna. Ja euroillahan se kuuluu mitata, vai mitä mieltä lukijat ovat? Pikavippi on tarkoitettu pikaiseksi avuksi esimerkiksi ennen palkkapäivää.

Jos laina-aika venyy

Monia pelottaa erehdyttävästi pikavippien todellinen vuosikorko. Mitä tapahtuu jos lainaa ei pystykään maksamaan ajallaan takaisin? Laillinen viivästyskorko on lainan suuruudesta riippumatta 8,5 prosenttia. Eli arkikielellä sanottuna myöhässä maksetusta, 100 euron pikavipistä joutuu maksamaan 8,5 euroa vuodessa korkoa. Todellinen vuosikorko ei siis tässäkään tapauksessa päde.

Maksamaton pikavippi ei ole kannattavaa bisnestä

Faktahan on, että pikavippiyritykset tekevät kaikkensa, jotta lainoja myönnettäisiin vain sellaisille henkilöille, joilla on kyky maksaa laina takaisin. Jos henkilöllä ei ole varaa maksaa lainaa takaisin, pikavippiyritys vain häviää rahaa. Näin ollen on lähtötasoisesti väärin olettaa, että pikavippiyritykset kannustaisivat ylivelkaantumiseen.

Ennen pikavipin myöntämistä yritykset tarkistavat lainanhakijan luottokelpoisuuden. Muun muassa väestö- ja maksuhäiriörekisteriä käytetään hyväksi luottokelpoisuuden arvioimiseen.

Pikavipit ovat bisnestä siinä missä pankkien tarjoamat lainatkin. Turha tätä faktaa on kierrellä. Julkisuudessa kuitenkin annetaan pikavipeistä todellista ”karumpi” kuva erilaisten tahojen puolesta. Jos luit tämän tekstin ajatuksella, niin huomaat varmasti, että pikavipeillä pelottelu on turhaa.

Mielipiteillä on merkitystä, joten kommentoithan ajatuksesi myös tänne, olivat ne sitten pikavippien puolesta tai niitä vastaan!

Kategoria(t): Raha ja talous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Pikavippi ei olekaan kallista lainaa?

  1. Jaakko L sanoo:

    Tottahan tuo on, että lyhytaikanen laina tulee loppujen lopuksi pikavippiä kalliimmaksi. Itselläkin ollut muutaman kerran tilanne, että tullut yllättävä lasku, joka pitänyt maksaa ennen tilipäivää, eikä tuommoisen takia viitsi edes pankkiin lampsia.

  2. Linda sanoo:

    En kyllä suosittele vippejä kenellekkään…

  3. Sampsa K sanoo:

    Pikavipit ovat tulleet jäädäkseen ja juurikin siksi, että ne ovat edullinen lainavaihtoehto, kun on tarvetta pienemmälle lainalle. Pankista moisia summia on turha edes kysellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *