Pientalon energiatodistus

Uusia pientaloja, esimerkiksi omakotitaloja rakentaneet jo tietävät, että talolle tulee olla energiatodistus. Energiatodistus vaaditaan ensisijaisesti siinnä vaiheessa, kun asuntoa myydään tai vuokrataan ja sen tarkoituksena on paljastaa ostajalle tai vuokraajalle asunnon todellinen kunto ja antaa kuvaa siitä, minkä verran asunto kuluttaa energiaa.

Rakennusten energiatehokkuutta on lähdetty parantamaan globaalilla mittakaavalla ja taustalla vaikuttavat kansainväliset sopimukset kuten Kioton ilmastosopimus ja kansalliset sopimukset kuten Suomen Energia- ja ilmastostrategia. Näiden sopimusten tavoitteena on auttaa kasvihuonekaasujen vähentämisessä. Lisäksi EU tasolla on määritelty vaatimuksia liittyen asuntojen energiatehokkuuteen. EU direktiivi velvoittaa jäsenmaita ottamaan käyttöön energiatodistuksen ja tästä syystä Suomessakin on alettu vaatimaan energiatodistuksia. Kaikissa näissä sopimuksissa ja direktiiveissä on taustalla yhteinen huoli kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjen kasvusta.

Energiatodistus lisää kiinteistön ylläpidosta syntyvää vaivaa, mutta ympäristöministeriö on luonut lomakkeen, jonka avulla energiatodistuksen laatiminen ja ylläpito on helppoa. Tässä linkki ympäristöministeriön verkkosivulle, mistä voi ladata lomakepohjan energiatodistusta varten. Omakotitalolle tarkoitettu energiatodistuslomake on ensimmäisenä sivulla.

Energiatodistuksen saa parhaiten teettämällä sen ammattilaisella. Energiatodistuksen uudisrakentamisessa antaa aina rakennuksen pääsuunnittelija. Jälkikäteen annettuja energiatodistuksia voi tilata toimijoilta kuten Suomen Talokeskus. Energiatodistus ammattilaisen tekemänä on varma valinta.

Energiatodistuksen tulkinta menee siten, että siinnä on kiinteistön energialuokka merkattu kirjaimella. Kirjaimet menevät A:sta G:hen, A:n ollessa paras ja G:n huonoin. Huonoin tässä tapauksessa tarkoittaa siis eniten energiaa kuluttavaa. Joissain tapauksissa saattaa pelkällä energiansäästöllä mahdollistaa investoinnin kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseksi.  Energiatodistusta ei tule siis nähdä pakollisena peikkona, vaan turvaa ja tietoa tuovana työkaluna, jonka hyödyt ovat suuremmat kuin siitä aiheutuvat kulut ja muut vaivat.

Kategoria(t): Energia, Koti, Remontointi, Ympäristö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *