Perintätilanteessa valtio voittaa perintätoimiston sijaan

Oikeusministeriön maksuviivästyöryhmä on mietinnössään kehitellyt uutta maksumyöhästysdirektiiviä ja muutoksia perintälakiin. Sittemmin oikeusministeriö on pyytänyt Elikeinonelämän keskusliitto EK:lta lasusuntoa ehdotuksiin.

Lausunnossaan EK ehdottaa Oikeusministeriön työryhmän vastaisesti niin, että velallisella ei tule olla mahdollisuutta keskeyttää perintätoimiston suorittamaa velkojen perintää. Asiaa perustellaan sillä, että vapaaehtoinen perintä on velalliselle tyypillisesti huomattavasti edullisempaa kuin oikeudellinen perintä. Mikäli kuluttajalle annetaan mahdollisuus keskeyttää perintäprosessi, niin kuluttajat saattaisivat tehdä harkitsemattomia päätöksiä, joiden johdosta sekä velallisen että perintätoimiston kulut nousisivat.

Oikeudellisessa perinnässä valtio on suurin voittaja, sillä oikeudenkäyntikulut ovat tyypillisesti huomattavan korkeita ja loppupeleissä muodostavat myös suurimman osan velalliselle aiheutuneesta rasitteesta. Perinnän vaiheita ja kuluja on havainnollistettu seuraavassa kappaleessa enemmän.

Perinnän vaiheet ja kulut

 1. Maksumuistutus (max. 5€ + viivästyskorko)
 2. Vapaaehtoinen perintä
  1. Ensimmäinen maksuvaatimus (21€/45€ + viivästyskorko)
  2. Toinen maksuvaatimus (21€/45€ + viivästyskorko)
 3. Oikeudellinen perintä
  1. Haaste (134€-258€ + 60€/80€ + viivästyskorko)
  2. Tuomio (Tuomio 14 päivässä, jos velallinen ei halua riitauttaa asiaa)
  3. Ulosotto (2,5€ – 210€ kustakin maksusuorituksesta + viivästyskorko)

Perintätoimisto suorittaa vapaaehtoisen perinnän, jonka seurauksena velallinen voi välttää kokonaan oikeudellisen perinnän. Vapaaehtoinen perintä on huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin oikeudellinen perintä. Oikeudellisessa perinnässä valtio rahastaa ahdingossa olevia velallisia, joten oikeusministeriön ehdotus on varsin hölmö.

Useat pienlainayrityksistä ovat ehdottaneet myös mallia, jossa velallinen voisi vaatia velan viemistä ulosottoon heti. Tällöin velallinen voisi välttyä kaikilta perintäkuluilta ja pystyisi maksamaan nopeammin maksamattajääneen velkansa takaisin. Ehdotusta ei voida perustella pikavippiyrityksien ahneudella, sillä monella yrityksellä on tyypillisesti myös oma perintätoimisto, joka jäisi täysin ilman tuottoja.

Pikavippien korkokatto lisää perintätoimen tarvetta

Samanaikaisesti perintälakimuutosten kanssa tapetilla ovat olleet pikavippien korot. Oikeusministeriön työryhmä on ehdottanut pikavipeille korkokattoa. Vaikkakin perintälain muutokset saattaisivat vähentää vapaaehtoisen perinnän osuutta, niin viimeistään pikavippien korkokatto tietäisi töitä jokaiselle perintätoimistolle.

Mitä tapahtuu, jos pikavipeille asetetaan korkokatto? Kuluttajilta viedään pois käytännössä mahdollisuudet saada pientä lainaa edullisesti. Pankeista lainaa saa pienellä todellisella vuosikorolla, mutta kulujen ja korkojen todellinen määrä nousee huomattavasti pikalainayrityksien tarjontaa korkeammalle. Suurimmat pikalainayritykset pystyvät pankkien tapaan tarjoamaan myös suurempaa lainaa, jolloin kuluttajien saatavilla olisi yhä useampia suuria lainoja. Jokainen perintätoimisto on varmasti täystyöllistetty, jos korkokatto tulee voimaan.

Kategoria(t): Raha ja talous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *