Painekytkinten hyödyntäminen erilaisissa prosesseissa

Painekytkin on binäärianturi, jonka toimintaperiaate on sellainen, että se antaa kosketintoiminnan aina kun anturin paine tai paine-ero saavuttaa ennalta asetetun rajan. Kun painekytkimiä on alettu hyödyntää erilaisissa tekniikoissa sekä teollisissa prosesseissa, ovat prosessit helpottuneet huomattavasti.

Erilaiset painekytkimet

Painekytkimiä voidaan valmistaa erilaisilla tekniikoilla ja markkinoilla on monien valmistajien tuotteita. Tarjolla on mekaanisia painekytkimiä sekä elektronisia painekytkimiä, rajoitinpainekytkimiä ja paine-erokytkimiä. Kannattaa perehtyä eri valmistajien valintaoppaisiin huolellisesti, niissä on selitetty tarkasti, että millaisiin tarpeisiin mikäkin painekytkin on tarkoitettu. Kun painekytkintä hankitaan, niin tiedossa on oltava seuraavat tekijät: mikä on prosessin suurin käyttöpaine, mikä on haluttu kytkentäpaine, suojausluokitus, koskettimien sähköinen kesto ja hystereesi.

Staattiset painekytkimet

Staattisissa painekytkimissä liikkeen, jota tarvitaan kosketinmekanismin ohjaamiseen, aiheuttaa joko kumi, metallipalje, mäntä, kalvomäntä tai boudronkaari.

Paljetyyppiset painekytkimet

Paljetyyppisissä painekytkimissä paine vaikuttaa metallipalkeeseen, joka puolestaan ohjaa mikrokytkintä. Jousi vastustaa liikettä, jonka kytkentäpiste on asetettu asetusruuvin tai säätömutterin avulla.

Painekytkinten kesto

Painekytkinten kesto on aina ilmoitettu niiden kytkentäkertojen lukumääränä. Yleensä painekytkimen, jonka kytkentäepätarkkuus on +- 0,5 % asetellusta paineesta, elinikä on noin 1 – 3 miljoonaa kytkentää. Jos painekytkimessä on kytkentäepätarkkuutta noin +- 2 %, niin kytkimen tyypillinen elinikä voi olla jopa 3 – 5 miljoonaa kytkentää. Kytkentäkohdan sijoittelu asettelualueella, vaikuttaa suoraan painekytkimen elinikään ja kytkentätarkkuuteen.

Painekytkinten käyttö pumppulaitoksissa

Painekytkinten tutuin käyttötarkoitus ovat erilaiset pumput. Näissä painekytkimissä on yleensä kaksi säätöruuvia. Isompi säätöruuvi on varustettu P-merkillä ja se on ruuvi, jolla lisätään pumpun käyttöpainetta. Pienemmässä säätöruuvissa on -+ –merkit ja sen käyttötarkoitus on pumpun paine-eroalueen lisääminen. Kun painekytkintä käytetään pumppulaitoksen säätämiseen, niin ensisijaisen tärkeää on muistaa katkaista syöttövirta. Painekytkimen käyttö ja pumpun säätäminen sen avulla on hyvin yksinkertaista ja helppoa. Pumpun koosta riippuu se, mikä on pumpun säädettävä paine-eroalue. Yleensä se on 1 – 3 barin välillä. Jos pumppu on paljon suurempi, niin säätöalueen on myös oltava suurempi. Jos pumppua joutuu käynnistämään liian usein tai pumpun joutuu pysäyttämään usein, niin se rasittuu turhaan. Paineen asettamisen kanssa täytyy olla tarkkana, sillä mikäli paine asetetaan liian lähelle pumpun maksimipainetta, suurenee riski moottorin ylikuumenemisesta. Tällaisessa tapauksessa pumpun moottori ei välttämättä saavuta katkaisupainetta vaan se saattaa jäädä pyörimään jatkuvasti.

Painekytkinten käyttö sähkömoottoreissa

Sähkömoottoreissa käytetään myös painekytkimiä. Painekytkimen tehtävänä on sammuttaa kompressorin sähkömoottori silloin, kun haluttu paineen yläarvo on saavutettu. Toisaalta painekytkin käynnistää moottorin uudestaan aina silloin, kun paine laskee halutun alarajan alapuolelle.

Kategoria(t): Tekniikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *