Osta ympäristöystävällistä kalaa

WWF julkisti tammikuussa kalaoppaan, jossa kerrotaan selkeästi mitä kalalajeja voi syödä ilman, että tekee hallaa ympäristölle.

Mitä kaloja saa syödä huoletta?

WWF on luokitellut kalat ympäristöperustein eli sen mukaan niiden pyyntimäärä on ja mikä on kalakannan kestävyys. Vihreällä värikoodilla merkityt kalat ovat parhaita valintoja ympäristön kannalta.  Niiden kalakannat ovat elinvoimaisia eikä pyynti aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja. Kaikki MSC-sertifioidut kalatuotteet saavat WWF:ltä vihreän valon. MSC-merkintä kertoo siitä, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla.

Keltaisella on merkitty kalat, joiden kalakannat ovat heikkoja ja ne ovat paikoin ylikalastettuja. Kalastusmenetelmät saattavat olla myös ympäristölle haitallisia. Kasvatettu kala saa pääosin aina keltaisen värin. Kalankasvatuksessa kuluu enemmän rehua kuin mitä kala tuottaa. rehu taas valmistetaan luonnosta pyydetyistä kaloista, joiden alkuperän vastuullisuuteen ja kestävyyteen ei kiinnitetä vielä riittävää huomiota.

Punaisella brändillä on merkattu kalat, jotka ovat uhanalaisia ja voimakkaasti ylikalastettuja. Punaisen värin saa myös jos pyyntiin käytetään tuhoisia kalastusmenetelmiä. WWF:n kalaoppaassa lähes kaikki syvänmeren lajit saavat punaisen valon.

WWF:n kalavinkit

  1. Suosi suomalaista ja paikallisten kalastajien pyytämää kalaa
  2. Syö ravintoketjussa alaspäin. Jätä suuret petokalat rauhaan ja syö ennemmin pieniä, eläinten rehuksi päätyviä lajeja, kuten sardiineja.
  3. Osta MSC-ympäristömerkittyä kalaa.
  4. Älä osta liian pieniä tai nuoria kaloja. Pidä huoli ettet osta alamittaisia kaloja, sillä kauppa ei saisi niitä edes myydä. Kalakannan säilymisen kannalta on tärkeää, että kalat ehtivät lisääntyä edes kerran.
  5. Vältä ostamasta syvänmerenkaloja, sillä ne ovat erityisen herkkiä liikakalastukselle.
  6. Älä osta kaloja, jotka ovat uhanalaisia.

Vihreitä kaloja ovat:

Ahven
Sardelli
Hauki
Käsin kerätty kampasimpukka
Kampela
Karppi
Kilohaili
Kuha
Kuningasrapu
Kuore
Lahna
Made
Muikku
Osterit
Jokirapu
Täplärapu
Seiti
Silakka
Suutari
Särki

Punaisia kaloja ovat:

Ankerias
Hai
Rausku
Piikkikampela
Punakampela
Trooppisten merien katkaravut
Kissakala
Merikrotti
Miekkakala
Luonnosta kerätty sinisimpukka
Villi taimen
Tilapia

Lue koko Kalaopas WWF:n sivuilta.

Kategoria(t): Ravinto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *