Osakkeet vai rahasto — vaikea valinta?

Tavallisen pankkitilisäästäjän mielestä sijoittaminen on vaikeaa, vaarallista ja osaamista vaativaa. Siksi monet tyytyvät pelkkään säästötiliin, joka ei edes tuota inflaation verran tuottoa. Kuitenkin sijoittaminen on helppo aloittaa vaikka tänään!

Suurin osa suomalaisista säästää tuloistaan ylijäävän osuuden pankkitilille. Pankissa säästöt kasvavat vain minimaalisen alhaista korkoa, joka ei yleensä riitä ylittämään edes inflaatiota.

Inflaatiolle säästäjä ei voi mitään. Sen sijaan hän voi lopettaa säästämisen ja ryhtyä sijoittajaksi, joka hakee sijoitukselleen selvästi inflaatiota korkeampaa tuottoa.

Tämä onnistuu sijoittamalla rahat joko osakkeisiin tai rahastoihin.

Rahastosäästäminen on helppo tapa ryhtyä sijoittajaksi

Helpoin tapa aloittaa sijoittaminen on rahastosäästösopimuksen tekeminen. Käytännössä kaikki pankit ja rahastoyhtiöt tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden sijoittaa joka kuukausi kiinteäsuuruisen summan yrityksen rahastoihin.

Tällaisen sopimuksen tekijä pääsee helpolla. Riittää säästösopimuksen allekirjoittaminen: jatkossa pankkitilin rahat vaihtuvat automaattisesti rahasto-osuuksiksi.

Helppous tulee kuitenkin kalliiksi. Vaikkapa Alexandrian asiakkaat maksavat loppujen lopuksi helppoudesta rahaston hallinnointikuluina. Periaatteessa rahastot hajauttavat riskin puolestasi mahdollisimman alhaiseksi, mutta edes rahastot eivät suojaa sijoituksiasi laajamittaiselta markkinoiden korjausliikkeeltä.

Itse olenkin valinnut hajautetun osakesalkun rahastoportfolion sijaan.

Osakkeet ovat mainettaan helpompi sijoituskohde

Osakkeilla on erityisen vaikea maine. Monet ajattelevat, että osakesijoittajan on seurattava talousuutisia päivittän, ostettava ja myytävä osakkeita tiheään ja yritettävä ymmärtää tilinpäätöksiä.

Helpommalla pääsee, kun noudattaa paria perussääntöä: ostaa menestyvien yritysten osakkeita ja osakkeita mahdollisimman monesta eri yrityksestä.

Menestyvää yritystä ei kuitenkaan pidä sekoittaa tunnettuun tai suosittuun. Hyvä nyrkkisääntö onkin sijoittaa yrityksiin, jotka maksavat sijoittajalle edes kohtuullista osinkoa. Silloin on todennäköistä, että yritys on voitollinen myös keskipitkällä tähtäimellä.

Toinen ohje liittyy hajauttamiseen. Kun ostat vähintään kymmenen-viidentoista yrityksen osakkeita, on vain pieni osa varoistasi sidottu yhden yrityksen menestykseen. Hajauttamisessa kannattaa huomata myös se, että ei sijoita moneen saman alan yritykseen.

Esimerkiksi sijoittaja, joka ostaa Nokian, sen parin alihankkijan ja parin puhelinoperaattorin osakkeita, ei ole onnistunut sijoituksensa hajauttamisessa kovinkaan hyvin. Parempi olisikin ostaa Nokian rinnalle jonkun pankin, paperitehtaan, vähittäiskauppayrityksen ja konepajan osakkeita. Silloin hajauttaminen toimii jo selvästi paremmin.

Kuva: Victor1558, Flickr.com

Kategoria(t): Raha ja talous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *