Ortopedi

Ortopedi on lääkäri, joka on erikoistunut erilaisiin tukielin- ja luusairauksiin. Lääkäri, joka on ortopedi, on siis erikoistunut ortopediaan.  Ortopedian alalla tutkitaan ja hoidetaan yllä mainittuja sairauksia nimenomaan kirurgisessa tutkimusmielessä, eli veitsen kautta.

Ortopedi suorittaa erilaisia nivel-, luusto-, lihas-, nivelside- ja rustopintaleikkauksia. Hyvin tyypillisiä töitä, joita lääkäri tekee ortopedian alalla, ovat tähystykset, tähystysleikkaukset, murtumien korjausleikkaukset sekä kipsaus. Lisäksi vaativampiin ortopedin tehtäviin kuuluvat välilevyn pullistumien hoito, nivelsiteiden korjaukset sekä polvien ja lonkkien keinonivelten leikkaukset.

Normaalisti erikoistutaan yhtä aikaa sekä ortopediksi että traumatologian asiantuntijaksi. Erikoistuminen kestää yhteensä noin 6 vuotta.

Ortopedian historiaa

Ortopedia sai alkunsa 1780-luvun Ranskassa, jossa perustettiin ensimmäinen ortopediaan erikoistunut sairaala tutkimaan lasten luurankojen epämuodostumista. Hyvin monet ortopediset keksinnöt, kuten esimerkiksi kipsin käyttö tuentaan, ovat lähteneet liikkeelle ja yleiseen käyttöön sota-ajan vammojen kautta.

Kategoria(t): Terveys ja Kauneus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *