Opas Google hakuun

googleNetti on pullollaan tietoa, mutta siitä ei ole mitään iloa, jos sitä ei osaa oikein hakea. Oletteko oikeastaan kiinnittäneet huomiota siihen, miten itse haette asioita Googlesta? Tiedon hakemiseen ei varsinaisesti ole olemassa mitään väärää tapaa, mutta seuraavat seikat kannattaa tietää Googlen hausta.

En usko, että tämän blogin lukijoissa on joukossa sellaista, joka ei ole koskaan hakenut Googlella tietoa. Perusjuttuja ei varmaankaan tarvitse läpi käydä sen kummemmin. Hakukenttään syötetään sana tai sanoja, ja Google hakee tulokset. Niin helppoa se on. Ainakin käytännössä, mutta tekninen puoli onkin sitten astetta kiintoisampi.

Pidä nämä mielessä hakua tehdessäsi

  1. Google ei ole oraakkeli – siltä ei kannata ”kysyä ”mitään. Esimerkiksi haku seuraavilla sanoilla: ”kuka oli Suomen kolmas presidentti” palauttaa sivut, joissa jokainen haun sana esiintyy. Saat tarkempaa tietoa, jos jätät sanat ”kuka oli” hausta pois. Lisäksi Google pyrkii näyttämään ensisijaisesti tulokset, joissa hakusanat sijaitsevat mahdollisimman lähellä toisiaan.
  2. On myös hakukoneita, jotka toimivat aiemmin mainitulla kysymysperiaatteella, esimerkiksi englanninkielinen ask.com.
  3. Loppujen lopuksi käyttäjät, siis hakijat, määrittelevät, millä hakusanalla tai hakusanayhdistelmillä kannattaa tietoa hakea. Voidaan sanoa, että Googlen käyttäjistä löytyy aina ryhmä ihmisiä, jotka hakevat samoja asioita samoilla tai samankaltaisilla termeillä. Nämä termit vakiintuvat, ja loppujen lopuksi sisällöntuottajatkin alkavat kiinnittää näihin termeihin huomiota, etenkin kaupallisessa mielessä.
  4. Juuri tämän takia netissä esiintyy niin paljon kieliopillisesti kankeita otsikoita tai navigointivalikoita. Hakukonelöydettävyyden kannalta ei ole järkevää viljellä sivustossaan termejä, joita kukaan ei hae. ”Ravintola Helsinki” on tästä esimerkki. Googlen Keyword Toolin mukaan kyseisestä sanayhdistelmää haetaan yli monta kertaa enemmän kuin esimerkiksi ”Ravintoloita Helsingissä”. Vastaavasti ”pikavippi 50 pankkitunnuksilla” on hakuna paljon yleisempi kuin ”50 euron pikavippi ja pankkitunnuksilla tunnistautuminen”.
  5. Pointtina tässä on siis se, että ihmiset ovat laiskoja. Se näkyy myös hauissa. Kun tietoa haetaan, käytetään useimmiten sanojen perusmuotoja, ja haut pyritään pitämään lyhyinä.
  6. Google ei erottele isoja ja pieniä kirjaimia, on siis aivan sama pidätkö caps lockia pohjassa vai aloitatko isolla alkukirjaimella.
  7. Joidenkin nettisivustojen sisäisessä haussa käytetään ns. wildcard-hakua. Esimerkiksi ”President*” löytäisi tulokset, joissa presidentti-sana esiintyy, sijamuodosta riippumatta. Google ei kuitenkaan wildcardia käytä.
  8. Jos ei ole perehtynyt Google-haun hienouksiin, kannattaa käyttää Googlen tarkennettua hakua. Sen avulla pystyy hakutulosten määrää suodattamaan haluamallaan tavalla, ja tulosten osuvuus paranee huomattavasti.
Kategoria(t): Nippelitieto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *