Näin rakennuksen purkaminen tapahtuu

Rakennuksen purkuRakennuksen purkaminen ei ole niin yksiselitteinen asia, kuin voisi olettaa. Purkutyö sisältää monia, itse purkua alustavia tehtäviä. Tässä artikkelissa pyritään valottamaan, mitä toimenpiteitä rakennuksen purkaminen käytännössä vaatii.

Purkulupa

Maankäyttö- ja rakennuslaissa on määritetty, että ”rakennusta tai sen osaa ei saa ilman lupaa purkaa asemakaava-alueella tai alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi. Lupa on myös tarpeen, jos yleiskaavassa niin määrätään”. Jos siis purettava rakennus on asemakaava-alueella, tarvitaan purkulupa sen purkamiseksi.

Purkulupa

Sama laki määrittää, ettei purkulupaa vaadita jos voimassa oleva rakennuslupa, katusuunnitelma, maantielain mukainen hyväksytty tiesuunnitelma tai ratalain mukainen hyväksytty ratasuunnitelma edellyttävät rakennuksen purkamista.

Sellaisissa tapauksissa joissa purkulupaa ei vaadita, tulee purkutyöstä kuitenkin ilmoittaa kunnan rakennusvalvontaviranomaisille 30 päivää ennen rakennuksen purkamista. Joissain kunnissa ilmoitusta ei vaadita. Purkuilmoitukseksi riittää vapaamuotoinen, kirjallinen ilmoitus.

Purkuluvan myöntäminen

Jotta purkulupa myönnettäisiin, ei rakennuksen purkaminen saa vaikuttaa rakennettuun ympäristöön sisältyvien perinne-, kauneus- tai muihin arvoihin. Lisäksi purusta ei saa olla haittaa mahdollisen kaavoituksen toteuttamiselle.

Purkutyön toteutus ja purkujätteet

Kun luvat on hoidettu kuntoon, on aika aloittaa purkutyö. Purkutyöhön voi palkata joko purkuyrityksen tai sen voi myös suorittaa itse. Jos rakennuksen materiaaleina on käytetty terveydelle vaarallisia materiaaleja, kuten esimerkiksi asbestia, tulee purku teetättää ammattilaisella.

Purkuyritys on hyvä apu myös lupa-asioissa, sillä se osaa tarkemmin määrittää purkulupaan vaadittavia tietoja, kuten esimerkiksi

  • miten paljon rakennusjätettä tulee
  • mitä materiaaleja rakennusjäte sisältää ja
  • miten jäte tullaan lajittelemaan

Normaalisti purkujätteen käsittelystä on tehtävä erillinen selvitys kyseisen kunnan ympäristöpalvelulle.

Purkajan muistilista:

  1. Ota selvää, tarvitseeko purkuun purkulupaa
  2. Jos lupa vaaditaan, hae sitä kunnalta. Jos lupaa ei vaadita, tee purkuilmoitus kunnan rakennusvalvontaviranomaisille vähintään 30 päivää ennen purkamista
  3. Jos rakennusmateriaaleina terveydelle haitallista materiaalia, hanki purku-urakoitsija
  4. Laadi selvitys purkujätteestä ja sen käsittelystä
  5. Pura(ta) rakennus

Oliko artikkelista sinulle hyötyä? Jätä kommenttisi, huomiosi ja palautteesi kommenttilaatikkoon!

Kategoria(t): Nippelitieto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *