Muuttoilmoituksen voi tehdä netissä

muuttoilmoitusLain mukaan henkilön, joka muuttaa pysyvästi toiseen osoitteeseen tai oleskelee toisessa osoitteessa pidempään kuin kolme kuukautta, tulee tehdä muuttoilmoitus. Kolmen kuukauden sääntö pätee myös ulkomailla opiskeleville.

Muuttoilmoituksen ajallaan tekeminen helpottaa käytännön elämää, kun posti kulkee oikeaan osoitteeseen oikeaan aikaan. Jos muuttoilmoituksen jättää tekemättä, ei siitä kuitenkaan tule erillisiä rangaistuksia. Jos muuttoilmoitusta ei tee, ampuu siinä lähinnä itseään jalkaan.

Muuttoilmoitus ja sähköt liittyvät myös toisiinsa: kun muutat uuteen asuntoon, tulee sinun muuttoilmoituksen yhteydessä uusia myös sähkösopimuksesi.

Suurin osa ilmoituksista tehdään sähköisesti

Muuttoilmoituksen voi tehdä perinteiseen tapaan puhelimella, lomakkeella tai netissä. Trendin mukaisesti netissä tehtyjen ilmoitusten määrä kasvaa koko ajan. Väestörekisterikeskuksen ja Itella Oyj:n suorittaman tutkimuksen mukaan jopa yli 70 % vuonna 2010 tehdyistä muuttoilmoituksista tehtiin puhelimella tai netin kautta.

Vuosituhannen alussa tuo luku oli 25 % – netin suosio muuttoilmoituksen tekemisessä on siis kovassa kasvussa. Muuttoilmoituksen tekeminen netissä on monien mielestä helppo ja nopeaa, puhelimitse ilmoituksen tekevät taas pitävät siitä, että asioivat oikean ihmisen kanssa linjan toisella puolella ja paperilomake on se tuttu ja turvallinen vaihtoehto.

Muuttoilmoituksen tekeminen:

  • Netissä muuttoilmoitus tehdään Postin verkkopalvelussa (posti.fi/muuttoilmoitus) ja sen tekeminen vaatii tunnistautumisen joko verkkopankkitunnuksilla, Postin käyttäjätunnuksella, tai sirukortilla. Ilmoituksen tekemisen yhteydessä voi halutessaan päivittää muita yhteystietojaan.
  • Lomakkeita voi noutaa Postin toimipisteistä tai maistraatista ja sinne lomake myös palautetaan.
  • Puhelimitse muutosilmoitus tehdään Postin maksullisessa asiakaspalvelussa. Jonottaminen puhelimessa maksaa erikseen.
  • Ilmoituksen tekeminen puhelimitse ei onnistu henkilölle, joka on muuttamassa ulkomaille tai ulkomailta Suomeen. Tällöin ilmoitus pitää tehdä netissä tai lomakkeen avulla.

Ilmoitus ainoastaan yhteen paikkaan

Muuttoilmoitus pitää tehdä vain yhteen paikkaan, koska tiedon kulku väestötietojärjestelmään, valtiolle, kunnille, seurakunnille ja monille yrityksille sekä yhteisöille tapahtuu automaattisesti. Ilmoituksen tekijällä on erikseen mahdollisuus määrittää, mihin kaikkiin yhteisöihin hän haluaa tiedot päivittää.

Kategoria(t): Elämäntilanne, Koti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *