Muuttaako internet aivojamme?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-brain-scan-computer-health-image18505037Käytämme internetiä päivittäin yhä enemmän ja enemmän. Älypuhelimet, lukulaitteet ja tietokone ovat yhä erottamattomampi osa ihmisten arkea. Monet eivät oikeastaan enää erota internetin käyttöä muusta ajattelusta.

Tietenkin tämä voi vaikuttaa ihmisten aivoihin sillä tavoin, että nekin muuttuvat internetin toimintalogiikkaan sopiviksi.

Internet vaikuttaa aivoihin

Aivotutkimuksissa on havaittu, että tietokoneiden, älypuhelimien, hakukoneiden ja muiden välineiden käyttö stimuloi aivosoluissa muutoksia ja aivojen välittäjäaineen vapautumista. Vähitellen uusia hermoratoja syntyy ja vanhoja heikkenee aivoissamme. Internet muun muassa lyhentää keskittymiskykyä ja heikentää työmuistia. Sillä on kuitenkin myös monia positiivisia vaikutuksia.

Aivot muokkautuvat koko eliniän

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmisen aivot kehittyvät koko hänen elinikänsä ajan. Tämä poikkeaa siitä, miten  ennen ajateltiin. Aivojen plastisiteetin vuoksi pelkästään varhaiskokemukset eivät merkitse siihen, miten aivot tulevaisuudessa toimivat. Myös internetin käytön lisääminen myöhemmällä iällä vaikuttaa mielen toimintaan ja kognitiivisiin prosesseihin.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *