Mönkijä on usein traktoria ketterämpi työkone

Mönkijät sopivat myös tiellä liikkumiseenMönkijät ovat tulleet jäädäkseen myös Suomen katukuvaan. Työkoneena käytettäessä mönkijät ovat huomattavasti traktoreita kevyempiä, jolloin maasto vahingoittuu myös selkeästi vähemmän kuin suurella työkoneella ajettaessa.Mönkijä eroaa moottoripyörästä siinä, että mönkijöissä on neljä rengasta, jolloin myös niiden ajo-ominaisuudet ovat täysin erilaiset. Pelkästään painon puolelta toiselle siirrettäessä tulee myös renkaiden kääntyä huomattavasti enemmän kuin kaksipyöräisellä ajettaessa. Neljän renkaan johdosta mönkijät ovat erityisen ketteriä metsässä ja vaikeassa maastossa liikuttaessa. Joissain mopokortilla ajettavissa mänkijöissä on kaksitahtinen polttomoottori, mutta pääsääntöisesti suurin osa mönkijöistä on nelitahtimoottoreilla varustettuja. Suurimmissa mönkijöissä on noin 1000 kuutiota, joten vetovoimaa riittää raskaammankin kuorman siirtämiseen.

Lisävarusteilla apua työntekoon

Erilaiset lisävarusteet lisääntyvät samaa tahtia kuin nelipyöräinen ajoneuvo saavuttaa enenevissä määrin suosiota. Yksi suosituimmista lisävarusteista on peräkärry, jolla voi kuljettaa hyvinkin painavia kuormia. Erilaisia peräkärryjä on tällä hetkellä saatavilla ainakin seuraavien kuljettamiseen: puun rangat, halot ja kaadetut hirvet.

Mönkijät ovat löytäneet paikkansa myös kaupunkiomakotitalojen pihoille saakka -mönkijään kiinnitettävä lumiaura helpottaa lumien kasaamista pahimpien lumimyrskyjen jälkeen. Toisaalta lumien auraaminen mönkijän kanssa on varmasti osittain myös seurausta siitä, että halutaan näyttää naapurille oma vaurastuneisuus. Maa- ja metsätiloilla sen sijaan mönkijä on hyvinkin näppärä laite, sillä lisävarusteita on tehty lähes mihin tahansa tarkoitukseen.

Tieliikenne- ja huvikäyttö

Vuonna 2007 Suomen Luonto -lehti valitsi mönkijän vuoden turhakkeeksi. Turhakkeeksi valintaa perusteltiin erityisesti huvikäyttöön tarkoitetuilla mönkijöillä. Mönkijät ovat mopoautojen tapaan nousseet yhä suositummiksi erityisesti 15-vuotiaiden keskuudessa, sillä pieniä mönkijöitä saa ajaa myös mopokortilla. Markkinoille on tullut myös liuta traktorimönkijöitä, joita saavat niin ikään 15-vuotiaat kuljettaa. Näissä erikoista on se, että kypärä ei ole pakollinen turvavaruste ajon aikana. Kuitenkin ajoneuvossa tulee olla jousitettu istuin ja ajonopeus ei saa missään olosuhteissa ylittää 40 kilometriä tunnissa.

Tieliikennekäyttöön rekisteröityjen mönkijöiden tulee olla poikkeuksetta normaalit tieliikenteen normit täyttäviä. Mönkijässä tulee olla peilit molemmilla puolilla, ajovalot, takavalo ja vilkut.

Kategoria(t): Tekniikka Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *