Mökin lämpöeristäminen

Yhä useampi kesämökki on nykyisin ympärivuotisessa käytössä, sillä lomarakentamisen taso on noussut ympäristöministeriön lämmöneristysmääräyksien myötä.  Ympäristöministeriö kiristi lämmöneristysmääräyksiään jo vuonna 2008 ja jälleen uudelleen vuoden 2010 alussa. Määräykset koskevat ympäri vuoden ja talviaikaan käytettävien loma-asuntojen lisäksi omakotitaloja. Määräysten ulkopuolelle jäävät vanhat mökit ja vain lämpiminä aikoina käytettävät kesämökit.

Määräyksissä lämmöneristävyyden minimit ovat:

  • seinä 0,17 W/m2K
  • yläpohja ja hyvin tuulettuva rossipohja (esim. pilariperustus) 0,19 W/m2K
  • alapohja, tuuletus 0,17 W/m2K
  • alapohja, maanvarainen 0,09 W/m2K
  • ikkuna ja ovi 1 W/mK

Lomarakentajien käytetyimpiä lämmöneristeitä ovat kivivilla tai ekovilla eristeet. Myös vanhoja kesämökkejä on alettu lisäeristämään, sillä ei-talviasuttavat mökit menevät tällä hetkellä huonosti kaupaksi. Lisäeristys voidaan tehdä joko sisä- tai ulkopuolelle mökistä riippuen.

Lämpöeristäminen on myös ympäristöteko, sillä mökin lämmitykseen käytettävä energia muodostaa suurimman osan mökin energiakäytöstä. Myös lämpöeristämisen voi hoitaa ympäristöystävällisesti ekovilla lämmöneristeillä. Ekovillan lämmöneristyskyky perustuu puukuitujen rakenteeseen ja niihin sioutuneeseen ilmaan. Puukuitueristeellä eristetty talo säästää myös energiankulutuksessa, sillä se kuluttaa vuositasolla noin 20-25% vähemmän energiaa kuin laskennallisesti vastaavat eristysominaisuudet omaava mineraalivillalla eristetty talo.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *