Miten opiskelijat asuvat Suomen yliopistokaupungeissa?

Suomessa on yhdeksän yliopistokaupunkia: Helsinki, Turku, Tampere, Vaasa, Joensuu, Lappeenranta, Oulu, Jyväskylä ja Rovaniemi. Opiskelupaikkakunnan valinta on opiskelijalle tärkeä asia. Sen lisäksi, että opiskelijan täytyy vertailla eri yliopistojen ja korkeakoulujen koulutustarjontaa, hänen täytyy vertailla myös eri kaupunkien asuntoasioita.

Jokaisessa yliopistokaupungissa on tarjolla opiskelija-asuntoja, joita haetaan suoraan niitä välittäviltä säätiöiltä. Suuremmissa kaupungeissa toimii useita eri säätiöitä, joilta asuntoa voidaan hakea. Useat opiskelijat löytävät vuokra-asunnon myös yksityisiltä vuokranantajilta. Jos opiskelijalla on pieni pääoma valmiina tai vanhemmat haluavat avustaa asumisessa, niin oman asunnonkin ostaminen on kannattava vaihtoehto. Esimerkiksi myytävät asunnot Turussa, Tampereella tai Helsingissä ovat todella kannattavia hankintoja sijoitusmielessä. Ne säilyttävät varmasti arvonsa ja niiden arvo luultavimmin jopa nousee tulevaisuudessa.

Helsinki

Helsingissä hintaero opiskelija-asuntojen ja yksityisten vuokra-asuntojen välillä on kaikkein suurin. Tutkimusten mukaan opiskelija-asuntojen vuokrahinnat ovat noin 30 % pienemmät kuin yksityisiltä markkinoilta vuokrattujen asuntojen hinnat. Viime syksynä tilanne Helsingissä oli sellainen, että vain vajaa kolmannes halukkaista sai säätiöltä opiskelija-asunnon. Loput vuokrasivat asunnon jostain muualta. Helsingin opiskelija-asuntoja välittävää HOAS eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö.

Tampere

Tampereella opiskelijat asuvat tasapuolisesti opiskelija-asunnoissa tai yksityisiltä vuokratuissa asunnoissa tai kimppakämpissä. Soluasunnon saa Tampereella yleensä helposti, mutta yksiöistä ja kaksioista on pulaa. Elokuu on ruuhka-aikaa, mutta joka kuukausi kuitenkin vapautuu useita satoja asuntoja. Ensimmäisenä kannattaa ottaa soluasuntopaikka vastaan ja jäädä sitten jonottamaan omaa asuntoa. Opiskelija-asuntoja välittää TOAS, jolla on tällä hetkellä 9000 opiskelija-asuntopaikkaa. Asuntohakemus kannattaa jättää saman tien kun saa tiedon opintopaikasta.

Turku

Turku mainostaa itseään sillä, että siellä on kohtuuhintaista asua. Turussa opiskelija-asuntoja vuokraa TYS eli Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Säätiöllä on 7000 asuntopaikkaa, joista yli puolet on yksiöitä. Suurin yksittäinen opiskelija-asuntokeskittymä on Turun Ylioppilaskylä, jossa on 4000 opiskelija-asuntopaikkaa. Ylioppilaskylästä on kävelymatka sekä Turun Yliopistolle että Åbo Akademille. Tällä hetkellä Turun opiskelijayksiöihin joutuu jonottamaan noin vuoden. Turussa toimii aktiivisesti myös opiskelijoiden vuokranvälitys OVV, jolta kannattaa hakea asuntoa, jos ei sitä onnistu saamaan TYS:n kautta.

Oulu

Oulun ehdottomin valttikortti on asumisen edullisuus verrattuna muihin Suomen opiskelijakaupunkeihin. Vuokrakotien hinnat niin opiskelijasäätiöltä kuin yksityiseltäkin ovat kohtuullisen halpoja. Oulun opiskelija-asuntoja hallinnoi PSOAS eli Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö. PSOAS:lla on yli 5000 asuntopaikkaa eri puolilla Oulua. Ne ovat yksiöitä tai kimppakämppiä. Linnanmaa on alueena suurin yksittäinen opiskelija-asuntokeskittymä, se sijaitsee Oulun yliopiston vieressä ja siellä on 1500 opiskelija-asuntopaikkaa. Vuokra-asuntoa voi hakea myös Oulun kaupungin vuokra-asuntoyhtiöltä Sivakalta. Omistusasunnot ovat Oulussa myös todella edullisia ja jos on mahdollista, niin asunnon ostoa kannattaa harkita.

Kategoria(t): Opiskelu ja koulutus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *