Miten hoitaa psoriasista?

psoriasistaPsoriasis on perinnöllinen ja tarttumaton ihon tulehdustauti. Se on ns. pitkäaikaissairaus, jota Suomessa sairastaa 100 000 – 150 000 suomalaista, eli noin 2-3 % koko väestöstä. Suurin osa suomalaisista psoriasispotilaista sairastaa tautia lievänä.

Psoriin ei (vielä!) ole parannuskeinoa, mutta sairautta voidaan lievittää monin eri keinoin, joiden avulla sairauden kanssa eläminen helpottuu.

Psoriasiksen oireet

Tyypillisesti psoriasista sairastavilla on tarkkarajaisia ja punottavia läiskiä ihossa, jotka ovat ”paksuuntuneita”, hilseilevät ja joskus kutisevat. Läiskiä voi olla muutama tai sitten yksi laaja-alaisempi. Oireet vaihtelevat hyvin paljon potilaskohtaisesti ja ne vaihtelevat sekä ovat ennakoimattomia.

Usein psoriasis puhkeaa teini-iässä (16 – 22 vuotiaana) tai myöhäisissä viisissäkymmenissä. Myös esimerkiksi stressi tai angiina voi laukaista psoriasiksen.

Psoriasikselle on tyypillistä sairauden katoaminen tai voimakas lieventyminen, mutta useimmiten sairaus palaa. Useimmille psorin oireet ovat pahimmillaan talvella ja lievempiä kesällä.

Psoriasista ei voi diagnosoida laboratoriokokeella, vaan lääkäri toteaa ja määrittää taudin yksilökohtaisesti oireiden perusteella. Psorin oireet ovat samankaltaiset monen muun ihosairauden kanssa, joten taudin diagnosointi voi olla haastavaa.

Psoriasiksen hoito

Koska psoriasis ja sen vaikeusaste vaihtelee niin paljon eri potilaiden välillä, on myös sen hoito yksilöllistä. Psoriasikseen ei löydy parantavaa hoitokeinoa, joten puhutaan enemmänkin oireiden lievittämisestä tai hallitsemisesta.

Oireita voidaan lievittää mm. seuraavin keinoin:

  • ultraviolettisäteily (ja auringonotto)
  • ilmastohoitomatkat
  • lamppuhoidot
  • kortisonivoiteet ja –liuokset
  • d-vitamiinijohdannaiset

Perinteisesti psoria on hoidettu kansan keskuudessa myös erilaisilla kylvyillä ja tervalla.

Vaikeita psoriasistapauksia hoidetaan sisäisillä lääkehoidoilla.

Pinnalla on myös ollut jos jonkinsorttista ruokavaliota, ihmelääkettä ja ravinnelisää, joihin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella. Niiden vaikutuksesta psoriin ei ole tieteellistä näyttöä, ja on syytä huomata, ettei kaikkien valmisteiden sivu- tai yhteisvaikutuksesta ole luotettavaa tai yksiselitteistä tutkimustietoa.

Varmaa on se, että terveelliset elämäntavat parantavat elämän laatua, sairasti sitten psoriasista tai ei.

Kategoria(t): Terveys ja Kauneus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *