Mitä on gluteeniton ruoka?

Moni on varmasti jossain vaiheessa elämäänsä törmännyt ruokapöydässä merkintään, jossa lukee ”gluteeniton”.  Tällä on totuttu tarkoittamaan keliaakikoille, eli vilja-allergikoille sopivaa ravintoa. Keliakiassa ei kuitenkaan ole varsinaisesti kyse allergiasta, vaan autoimuunisairaudesta, jossa viljoista lähtöisin oleva gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvoilla tulehduksen. Keliakia on yleistynyt länsimaissa viime vuosikymmeninä huomattavasti. Sairaudesta ei voi periaatteessa parantua koskaan, mutta sitä voidaan hoitaa gluteenittomalla ruokavaliolla.

Viime vuosina esimerkiksi karppauksen myötä gluteeniton ruokavalio on saanut uutta huomiota myös laihdutuksen apuvälineenä. Viljat turvottavat herkästi, ja niiden poisjättäminen saa painon putoamaan.

Keliaakikkoja ei ole aina tajuttu huomioida riittävän hyvin esimerkiksi juhlia suunnitellessa. On kuitenkin olemassa monia reseptejä, joilla esimerkiksi voi tehdä keliaakikoille sopivia leivonnaisia. Internet on näitä ohjeita pullollaan, eikä keliaakikkojen ruokavalio ole tosiaankaan mitään salatiedettä. Tavalliset jauhot kannattaakin vaihtaa gluteenittomiin, mikäli epäilee että paikalle on tulossa vilja-allergisia ihmisiä. Muutenkin liiallista leivänsyömistä kehotetaan monessa yhteydessä muutenkin välttämään.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *