Mikä ihmeen YEL maksu?

Yrittäjä joutuu kustantamaan itse eläketurvansa. Tämän takia on YEL maksu, joka maksetaan jotta yrittäjä turvaisi eläkkeensä. YEL-maksuprosentti vahvistetaan erikseen vuosittain, joten se voi vaihdella. YEL-vakuutusmaksuprosentti määräytyy iän mukaan. Nuoremmat maksavat vähemmän kuin vanhat, ja aloittavat yrittäjät maksavat vähemmän kuin vanhat. Tämä on näin siksi, koska vanhemmille kertyy enemmän eläkettä. Aloitteleville yrittäjille pyritään tekemään aloittaminen helpommaksi pienemmällä YEL-maksulla. YEL-maksu on 25 prosenttia pienempi neljän ensimmäisen vuoden ajan.

YEL-vakuutusta ei välttämättä tarvitse ottaa, mutta tämä ei käytännössä koske normaalia yritystoimintaa. Maksua ei tarvitse maksaa jos yrittäjä on esimerkiksi alle 18 vuotta vanha, yli 68 vuotta vanha tai jos hän ei työskentele omassa yrityksessä.  Myös työtulojen alhainen määrä voi vaikuttaa siihen, että tarvitseeko YEL-maksua maksaa. Netistä löytyy myös apuja YEL:n maksamiseen, kuten tämä YEL laskuri.

YEL-vakuutuksessa voi joustaa hieman. Hyvinä vuosina voi maksaa enemmän ja huonompina vuosina vähemmän. Tämä voi olla varsin hyödyllistä tiettyinä aikoina. Eläkekertymä tosin menee YEL-maksun määrän mukaan eli niinä vuosina, jona maksat enemmän, kerrytät eläkettä enemmän ja toisin päin. Maksuissa voi joustaa kertaalleen kalenterivuonna.

Kategoria(t): Työ ja yritykset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Mikä ihmeen YEL maksu?

  1. Pekka Salmela sanoo:

    Yrittäjän kannattaa ehdottomasti ottaa myös vapaaehtoinen eläkevakuutus, koska muuten on aika heikoilla kun jää eläkkeelle. Monesti yrittäjät eivät maksa itselleen kovinkaan suurta palkkaa ja sitä kautta YEL ei juurikaan kartu, vaan laittavat kaikki rahat yrityksen kehitykseen ja investointeihin ja unohtavat itsensä…

    Ei oo kiva herätä 65 vuotiaana siihen että saa eläkettä vain joitakin satasia ja hinnat noussut pilviin ja ei oo rahaa mihinkään. Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen katto yrittäjällä taisi viimevuonna olla n 8500 euroa ja sen voi kaikenlisäksi vähentää yrityksen kuluissa. Tuo veroporkkana kannattaa ehdottomasti hyödyntää jos on yrittäjä. Toki tuo on sen verran iso summa että harva sitäkään kerralla pystyy maksamaan, joten tuo kannattaa jakaa joka kuukaudelle ja maksaa sitä mukaan kun tuloja kertyy vähänkään ylimääräistä. 700 euroa kuussa jos pystyy kuluissa säästämään, niin tuo on jo sillä kassassa…

    Nimimerkki: Vanha yrittäjä joka tajusi eläkeasiat liian myöhään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *