Matkailijan rokotukset

rokotuksetMilloin ja mihin maihin tarvitsee rokotuksen? Mistä tietää, mitkä rokotukset ovat voimassa? Näihin kysymyksiin ja moneen muuhun sarjassa ”hyvä tietää, kun lähtee ulkomaille” löydät vastauksen tästä artikkelista.

Kun lähtee vähänkin eksoottisempaan maahan matkalle, kannattaa ottaa selvää, mitä rokotuksia tulee ottaa. Matkustettaessa Aasiaan, Afrikkaan, Väli- ja Etelä-Amerikkaan tai Kauko- ja Lähi-itään tulisi se tehdä automaattisesti. Myös joissakin entisissä Neuvostoliiton maissa on sairausriski. Rokote.fi ja hiekkarannat.com sisältävät myös hyvää tietoa rokotuksiin liittyen.

Rokotukset ja mahdolliset ehkäisevät lääkekuurit tulee hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa. Rokotukset otetaan lääkärikeskuksessa tai terveysasemalla. Rokotteen voi hakea apteekista reseptiä vastaan. Joissakin yksityisissä lääkärikeskuksissa voi rokotuksen ostaa myös paikan päältä.

Sairaudet, joita vastaan on syytä ottaa rokote ovat:

  • A-hepatiitti
  • B-hepatiitti
  • Japanin aivotulehdus
  • Jäykkäkouristus
  • Keltakuume
  • Kolera
  • Kurkkumätä
  • Polio

Turistiripuli yleisin vaiva

Yllä olevaa listaa ei kannata pelästyä – osa edellä mainituista taudeista, kuten polio, ovat nykyään hyvin harvinaisia. Esimerkiksi Afrikassa ei viime vuonna tavattu enää yhtään poliotapausta kehittyneen rokotustoiminnan johdosta.

Yleisin matkailijan sairaus onkin perinteinen turistiripuli, jota on melko vaikea hoitaa. Sitä voi kuitenkin ehkäistä monien muiden sairauksien tapoin yksinkertaisin ja vaivattomin keinoin. Käsienpesun merkitys ulkomailla korostuu, koska mikrobit tarttuvat helposti käsien kautta. Käsienpesussa olisi hyvä käyttää desinfiointiainetta, mutta aina ei siihen mahdollisuutta ole. Ruoan tulee olla hyvin kypsennettyä ja juomaveden puhdasta, sillä ripulin lisäksi raa’asta ruoasta tai epäpuhtaasta vedestä voi saada hepatiitti A-tartunnan.

Kondomit mukaan

HIV:n riski on ulkomailla Suomea suurempi – käytä siis kondomia. Kondomi suojaa myös hepatiitti B:ltä. Suuhygienia ja plastiikkakirurgia ovat myös hepatiitti B:n lähteitä, joten kannattaa tehdä kyseiset toimenpiteet koti-Suomessa jos vain mahdollista.

Rokotuskortissa tiedot rokotuksista

Rokotuskortti auttaa muistamaan, mitä rokotuksia on saanut ja ovatko ne voimassa. Mitään virallista maan kattavaa rekisteriä ei rokotuksista kuitenkaan ole. Lapsena saadut rokotukset on merkitty neuvolakorttiin. Koululaisilla ja opiskelijoilla on erillinen rokotuskortti, joka pitäisi saada koulun terveydenhoidon puolesta. Armeijan rokotukset merkitään armeijasta annettuun korttiin. On tärkeää säilyttää kyseiset kortit ja pitää niitä mukanaan esimerkiksi uuden työpaikan työterveystarkastuksessa.

Kategoria(t): Matkailu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *