Marsunhoito-opas

1259852149_marsuMarsu (englanniksi cavie tai guinea pig, ruotsiksi marsvin) on hyvin suosittu lemmikkijyrsijä ympäri maailmaa. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta ja luokitellaan kuuluvaksi Caviidae-heimoon, eli marsueläimiin. Luonnossa marsut elävät aina laumoina, ja niille onkin kehittynyt melkoinen skaala erilaisia ääniä, joilla ne kommunikoivat keskenään.

Marsu on seurallinen

Marsulle olisi parasta, että sillä olisi lajikumppani. Ihminen ei voi koskaan korvata toista marsua ja normaalissa päivärytmissä jolloin lapset ovat koulussa ja vanhemmat töissä joutuu marsu olemaan paljon yksin. Jos harkitsetkin marsun hankkimista, kannattaa tosissaan harkita myös, kannattaisiko samalla kertaa hankkia kaksi eläintä.

Päästä marsu liikkumaan

Marsujen tulee päästä päivittäin jaloittelemaan häkin ulkopuolelle, mutta niitä pitäisi kuitenkin pitää silmällä. Ihanteellista on jatkuva vapaana olo, kuitenkin niin, että marsulla on aina mahdollisuus päästä häkkiinsä lepäämään ja syömään. Lattialle voi laittaa laatikoita, putkia, ruukkuja ja muuta marsua kiinnostavaa.

Leikkaa eläimen kynnet

Marsun kynnet tulee leikata noin kahden viikon välein. Marsulle sopivat jyrsijöille ja kissoille tarkoitetut kynsisakset. Liian pitkiksi kasvaneet kynnet tuottavat marsulle kipua ja tuskaa aiheuttaen rasitusta varpaiden nivelille ja pahimmassa tapauksessa jopa raajan asentovirheitä.

Mikäli marsu on valiokunnossa, se voi jopa päästä näyttelyyn.

Kategoria(t): Eläimet ja lemmikit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *