Maalämpö on yhä suositumpi lämmitysmuoto

Maalämpö on Suomessa yhä suositumpi lämmitysmuoto. Maalämpö soveltuu kodin lämmittämisen lisäksi myös käyttöveden lämmittämiseen.

Maalämpö on luonnon energiaa ja se on uusiutuva energianlähde. Se on energiaa, mikä on suurimmalta osin peräisin auringosta ja mitä on varastoitunut maaperään tai vesistöön. Pieni osa maaperään varastoituneesta energiasta on peräisin myös maapallon ydinlämmöstä. Maalämpö ei tule loppumaan koskaan, eivätkä siihen vaikuta markkinatilanne tai mitkään muutkaan maailmalla tapahtuvat asiat. Maalämpölämmittäjä siis on melkein riippumaton esimerkiksi sähkön tai öljyn hinnan kallistumisesta.

Maalämpöpumppu pumppaa maalämpöenergiaa maalämmön porakaivosta tai keruuputkistosta. Maalämpöporakaivo on kapea ja syvä kaivo, joka on porattu 100 – 200 metrin syvyyteen kallioperään. Keruuputkisto sen sijaan voidaan asentaa lähemmäs maanpintaa, mutta silloin se tarvitsee laajemman alueen. Näin toimitaan niissä tapauksissa, kun ei voida porata syvälle esimerkiksi pohjaveden takia. Keruupiiri voidaan asentaa myös vesistöön.

Maalämpöpumppu voidaan asentaa lähes jokaiseen kohteeseen, mutta se tarvitsee aina rakennusluvan. Asentaminen tapahtuu ainoastaan ammattilaisen toimesta ja tarjous kannattaa pyytää usealta eri maalämpötoimittajalta. Ennen kuin valitsee maalämpöpumpun, niin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että toimittaja on vakavarainen yritys. Näin voi varmistua siitä, että pumpulle on tarjolla huoltopalveluja sekä varaosia myös jatkossa. Kannattaa myös vertailla eri maalämpöpumppujen hyötysuhteita ja lämpökertoimia.

Jotta maalämpö voisi toimia, niin talossa täytyy olla vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Eli talojen, joissa on valmiina vesikiertoiset patterit tai vesikiertoinen lattialämmitys, on hyvin helppoa siirtyä maalämpöön.

Maalämpöpumpun toimintaperiaate on samanlainen kuin jääkaapeilla, mutta kylmän ilman sijasta maalämpöpumppu pumppaa lämpöä. Pumppu vie vai vähän tilaa ja yleensä se sijoitetaan kodin tekniseen tilaan.

Nykyään suurin osa uudisrakentajista valitsee kotinsa lämmönlähteeksi maalämmön ja maalämpö asennetaan myös usein talon saneeraustöiden yhteydessä.

Maalämpöjärjestelmän asennuttaminen on melko suuri kertainvestointi, mutta se maksaa itsensä nopeasti takaisin pienentyneinä sähkölaskuina. Alkuinvestointi on useimmiten noin 15 000 euron luokkaa, mutta se riippuu paljon siitä tehdäänkö asennus uudisrakennukseen vai vaihdetaanko se vanhan lämmitysjärjestelmän tilalle.

Maalämpö tulee sitä edullisemmaksi, mitä pidemmällä ajanjaksolla sitä tarkastellaan. Tutkimusten mukaan maalämpöön siirtyminen pienentää sähkölaskua jopa puolella. Joissain tapauksissa säästö voi olla jopa 70 %. Tähän vaikuttavat talon aiempi lämmitysjärjestelmä, talon koko sekä vallitsevat sääolosuhteet. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköä, mutta kulutus on minimaalista esimerkiksi suoraan sähkölämmitykseen verrattuna. Maalämpöjärjestelmä myös nostaa rakennuksen arvoa huomattavasti ja sitä myöden jälleenmyyntiarvo on suurempi.

Maalämpöpumpun asennus vie aikaa vain muutaman päivän. Asennuksen työn kulut voi laittaa verotuksessa kotitalousvähennyksiin ja saada sitä kautta verohelpotusta. Jos perheessä on kaksi henkilöä, niin vähennyksiä pystyy laittamaan 4800 euroa.

Kategoria(t): Koti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *