Maalämpö 101

maalämpöpumppuMaalämmöllä tarkoitetaan maaperään varastoitunutta energiaa. Aurinko lämmittää maaperää n. 15 m syvyyteen asti. Tästä alempana alkaa vaikuttaa maapallon sisäinen geoterminen lämpö, joka pystyy Suomen oloissa tuottamaan lähes 10 asteen lämpötilan jo muutaman sadan metrin syvyydessä.

Maaperä toimii suurena energiavaraajana, jota osataan käyttää hyväksi yhä paremmin. Lämpöpumpun avulla lämpöenergiaa pystytään pumppaamaan varaajaan, josta jääkaapin toimintatavan kaltaisesti lämpö saadaan moninkertaistettua siihen pisteeseen, että sitä voidaan käyttää asuntojen lämmittämiseen.

Mistä maalämpöpumpun voi hankkia?

Maalämpöä tarjoaa tällä hetkellä usea suuri toimija Suomessa. Selkeää ykkösnimeä ei ole löydettävissä ja pieniä toimijoita on paljon. Mainitsemisen arvoisista toimijoista suurin on nopeasti kasvava LämpöYkkönen. Yrityksen toiminta on maanlaajuista ja kauttaaltaan kiitettävää. Maalämpö on yrityksen suurin toimiala, mutta mukaan mahtuu myös esimerkiksi ilmalämpöpumput.

Miten maalämpöpumppu toimii?

Maalämpöpumpun toimintaperiaate on sama kuin esimerkiksi jääkaapilla – prosessi tosin toimii eri suuntaan. Yksinkertaistettuna prosessi on seuraava:

  1. Lämmönkeruu piiri on putkisto, joka kiertää maaperässä tai vesistössä. Putkistossa kulkee jäätymätöntä nestettä, joka kerää lämpöenergiaa kulkiessaan putkistossa.
  2. Nesteen lämpötila nousee muutamia asteita kiertämisen aikana, mutta tämä lämpö on silti aivan liian alhainen, jotta sitä voitaisiin käyttää suoraan lämmittämisessä hyväksi.
  3. Nesteen lämpötila kuitenkin on riittävä höyrystämään lämpöpumpun toisessa piirissä olevan nesteen. Tämän höyryn lämpötilaa nostetaan painetta nostamalla, jonka yhteydessä tämä kylmäaine tiivistyy takaisin nesteeksi luovuttaen samalla energiaa lämmityksessä käytettävään veteen.
  4. Lämmitetty vesi johdetaan lämmitysverkostoon tai lämpimään käyttöveteen.

Lämpöpumppu siis myös kuluttaa energiaa. Kulutetun ja maaperästä tuotetun energia suhde on 2/3 maaperän energian hyväksi, jota voidaan pitää erittäin hyvänä ottaen huomioon sen, että tuotettu energia on täysin ilmaista. Käytännössä siis muuten sähkölämmitykseen käytettävästä sähköstä saadaan tuplahyöty käyttämällä maalämpöpumppua.

Mitä maalämpöpumppu maksaa?

Koska maalämpöjärjestelmä on suuri ja kohtuullisen monimutkainen, ei se ole myöskään halpa. Riippuen siitä, millä tavalla maalämpöputkisto saadaan sijoitettua maahan ja onko asunnossa valmiiksi kiertovesilämmitystä, hinta liikkuu karkealta arviolta 10 000 ja 20 000 euron välissä.

Vaikka tämä on suuri investointi, täytyy hintaa arvioidessa muistaa suoraan siitä saatavat hyödyt pitkällä aikavälillä. Kunhan järjestelmä säilyy ehjänä, se säästää automaattisesti huomattavasti lämmityskuluissa. Edellisen kappaleen arvion mukaisesti tavallisen sähkölämmitteisen asunnon lämmityskulut tippuvat puoleen. Tämä on huomattava summa ja siitä saadut säästöt voidaan käyttää vaikka suoraan lämpöpumpun hankinnan aikana tehdyn lainan lyhennykseen. Lopputuloksena on lainan päättyessä plus-miinus-nolla-tilanne, jonka jälkeen lämpöpumppu alkaa ”tuottamaan” rahaa. Kaiken lisäksi asunnon arvo on todennäköisesti noussut täysin lämpöpumpun hankinnan suhteessa, joten lämpöpumpun hankkiminenkin todella kannattaa.

Kategoria(t): Energia, Koti, Remontointi, Tekniikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *