Lyypekki & Travemünde

Lyypekki TravemündeLyypekki on vanha saksalainen hansakaupunki, jonka alueella oli asutusta jo viimeisimmän jääkauden päättymisen jälkeen jopa 11 000 vuotta sitten. Lyypekin alueelta löytyneet dolmenit, eli suurista kivistä kootut rakennelmat, joita todennäköisimmin käytettiin hautoina, todistavat tämän.  

Lyypekki on Schleswig-Holsteinin osavaltion toiseksi suurin kaupunki, ja yksi tärkeimmistä Saksan satamista. Se toimi hansaliiton pääkaupunkina 1200-1400-luvuilla, ja kontrolloi tuolloin Pohjois-Saksan ja Itämeren kaupankäyntiä.

Keskiaikainen Lyypekki

Lyypekin vanhakaupunki vaurioitui pahoin Britannian kuninkaallisten ilmavoimien pommituksissa, mutta ei kuitenkaan täydellisesti. Lyypekin keskiaikainen tuulahdus on säilytetty nykypäivään asti vanhoine rakennuksineen ja kapeine kujineen. Kaupunkiin pääsi 1400-luvulla ainoastaan neljän portin läpi, joista kaksi ovat vieläkin olemassa: Holstentor ja Burgtor.

Lyypekki on kuuluisa paitsi vanhasta hienosta arkkitehtuuristaan, myös marsipaanistaan. ”Lübecker Marzipan” sai alkunsa jo 1700-luvulla ja sillä on nykyään Euroopan unionin suoja.

Travemünden satama

Travemünde on Lyypekin hallinnon alaisuuteen kuuluva satamakaupunki Lyypekinlahden rannalla ja Trave-joen suulla. Se on Saksan suurin satama Itämeren rannalla. Kaupunkioikeudet Travemünde sai vuonna 1317 ja on kuulunut Lyypekin hallintoon aina vuodesta 1329 lähtien.

Travemünde on suomalaisille tuttu satama, koska suurin osa Suomen ja Saksan välisestä laivaliikenteestä, erityisesti autolauttaliikenteestä kohdistuu nimenomaan Travemündeen. Sieltä on suorat autolauttayhteydet Helsinkiin, Turkuun, Hankoon ja Haminaan. Vuonna 2003 Travemünden kautta kulki yli 25 miljoonaa tonnia rahtia ja 600 000 matkustajaa.

Kategoria(t): Matkailu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *