Liikenneonnettomuus – Toiminta ja ensiapu

Kun liikenneonnettomuus osuu kohdalle, niin välitön ensiapu on elintärkeää. Tästä artikkelista löydät ohjeet, kuinka toimia, kun liikenneonnettomuus osuu kohdalle. Tulee kuitenkin muistaa, että uhreille annettava ensiapu tulee olla sellaista, että tietää mitä on tekemässä. Jos ei ensiapua osaa antaa, niin silloin sitä ei kannata antaa. Jos annettava ensiapu on vääränlaista, saattaa se pahentaa uhrin vammoja.

Kun saavut liikenneonnettomuuspaikalle:

  1. Selvitä, mitä liikenneonnettomuuspaikalla on tapahtunut. Pyri selvittämään liikenneonnettomuuteen osalliset ja ilmoita onnettomuudesta hätänumeroon 112. Toimi hätänumerosta saatujen ohjeiden mukaisesti äläkä sulje puhelinta ennen kuin olet saanut luvan.
  2. Estä mahdolliset uudet liikenneonnettomuudet. Varoita muita mahdollisesta vaarasta, pelasta hengenvaarassa olevat liikenneonnettomuuden uhrit ja estä esimerkiksi mahdolliset tulipalot. Jos liikenneonnettomuuteen joutuneissa moottoriajoneuvoissa on virrat päällä, sammuta ne. Muista kuitenkin aina oma turvallisuutesi.
  3. Ensiapu uhreille. Anna taitojesi mukaista ensiapua uhreille. Tarkista muun muassa uhrien hengitys sekä verenkierto. Jos uhreilla on verenvuotoa, pyri tyrehdyttämään vuodot. Jos havaitset murtumia, pyri tukemaan ne. Pyri pitämään uhrit myös lämpimänä. Muista aina, että hiljaisin uhri vaatii eniten ensiapua!
  4. Uhrien tarkkailu ja rauhoittelu. Puhu loukkaantuneille ja kerro heille, että apu on tulossa. Ole fyysisessä kontaktissa uhreihin, jolloin he kokevat turvallisuuden tunteen.
  5. Kun ammattilaiset saapuvat paikalle, pyri kertomaan heille havaintosi tilanteesta sekä potilaiden tilasta mahdollisimman tarkasti. Näiden tietojen perusteella ammattiauttajat osaavat kartoittaa liikenneonnettomuuden uhrien vammat helpommin.
Kategoria(t): Nippelitieto, Terveys ja Kauneus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *