Kylpylät Suomessa ja maailmalla

Kylpylät SuomessaSuomi on sikäli hauska maa, ettei täällä oikein ole samanlaista kylpyläkulttuuria kuin muualla Euroopassa. Suurin syy tähän on tietysti kuumien lähteiden puuttuminen. Voisi melkein sanoa, että Suomen kylpylöitä ovatkin saunat! Saunassa rentoudutaan ja sosialiseerataan samaan tapaan kuin kylpylässä.

Kylpylöiden historia lyhyesti

Kylpyläkulttuuri alkaa jo ennen varsinaista ajanlaskua esihistorian aikaan. Ihmiset matkasivat kuumille lähteille etsien parannusta vaivoihinsa. Uskottiin, että tietyissä lähteissä tai kaivoissa kylpeminen puhdisti sekä kehon että mielen.

Nykyajan kylpyläperinteet ovat lähtöisin Kreikasta. Aigeialaiset hyödynsivät pieniä kylpyammeita, lavuaareja ja jalka-altailta henkilökohtaisen hygienian hoidossa. Myöhemmin roomalaiset adoptoivat kylpyläkäytännöt, ja nyky-Euroopan kylpylät perustuvat hyvin pitkälti juuri roomalaiseen kylpylään. Roomalaiset hyödynsivät siirtokuntiensa kuumat lähteet ympäri Eurooppaa rakentaen alueelle kylpylöitä. Esimerkiksi Ranskan kaupungit Aix ja Vichy, Englannin Bath ja Buxton sekä Saksan Wiesbaden ovat vanhoja roomalaisia kylpyläkaupunkeja.

Kylpyläkulttuuri on levinnyt ympäri maailmaa, mutta voimakkaimmillaan se on erityisesti Euroopassa ja Japanissa.

Kylpylät Suomessa

Suomessa kylpylätoiminta alkoi vasta 1700-luvulla, kun Viluluodon lähteen ympärille rakennettiin kaivohuone. Varsinainen kylpylä perustettiin vasta 1900-luvulla, ja lähteen paikalla nykyään on, mikäs muukaan, kuin Naantalin kylpylä. Muut tunnetut kylpylät Suomessa ovat Ikaalinen, Turun Caribia, Ruissalon Kylpylä, Kylpylähotelli Eden, Rauhalahti ja erityisesti venäläisten suosima Serena. Suomen kylpylöiden yhteydessä on lähes aina hotelli.

Kategoria(t): Nippelitieto, Terveys ja Kauneus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *