Kuoleeko tietosanakirja?

Muistatteko tietosanakirjat? Ne olivat suuri bisnes joitakin suuria vuosikymmeniä sitten. Markkinoilla riitti useita tietosanakirjasarjoja.

Ensyklopedistit aloittivat tietosanakirjatoimintansa 1700-luvun Ranskassa vallankumouksen aikaan. Tietosanakirjat auttoivat valistuksen ihanteiden (ihmisten sivistäminen ja ajattelun kehittäminen) toteuttamisessa.

Internet pääsyynä

Tietosanakirjojen kuolemasta voidaan pitkälti syyttää internetiä. Viimeistään joukkovoimalla tehdyn wikipedia-tietosanakirjan päivittyminen johti siihen, että ihmiset lopettivat tietosanakirjojen ostelun. Kuka niitä ostaisikaan, jos jatkuvasti ajan tasalle päivittyvä tieto on klikkauksen päässä ja aivan ilmaiseksi. Internetissä ei sivumäärän rajoitukset tule vastaan, joten tietoa voidaan lisätä artikkeleihin miltei rajattomasti.

Nyt tietosanakirjat eivät enää vie tilaa hyllystä. Tämä voi toki harmittaa fyysisten tietosanakirjojen ”faneja”, mutta tapahtumakulku on aivan normaali. Aineettomassa maailmassa pelkän näyttöpäätteen omistaminen voi tarjota pääsyn valtasiin datamääriin.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *