Kuntoarvio ja PTS auttavat taloyhtiötä

Kaikkia kiinteistöjä pitää huoltaa aika ajoin. Yksi keino valmistautua tuleviin remontteihin teknisesti ja taloudellisesti ovat kuntoarvio ja PTS. Kuntoarvioon liitetty PTS tarkoittaa kuntoarvion perusteella tehtävää pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelmaa.

Kuntoarvion ja PTS:n avulla taloyhtiön päättäjät saavat tarkan kuvan kiinteistön kunnosta, tulevaisuuden korjaustarpeista ja näiden kustannuksista. Näiden avulla on helppo hankkia tarvittavat luvat, suunnittelijat ja urakoitsijat sekä pohtia rahoitusta. Asiantuntijat – yleensä kolme: LVI-asentaja, rakennusmies ja sähkömies – arvioivat kiinteistön tarpeet seuraavalle kymmenelle vuodelle. Lähivuosien korjaussuunnitelmat ovat tietysti luotettavampia, kymmenen vuoden päähän on jo vaikeampi ennustaa.

Kuntoarvio ja PTS ovat vain arvioita, eivätkä perustu fysikaalisiin mittauksiin. Koska arvioija on kuitenkin asiantuntija, hän osaa suositella mittauksia alueille, joita ei voi luotettavasti arvioida vain aistihavaintojensa perusteella. Näin taloyhtiö saa halutessaan todella tarkan kuvan kiinteistön kunnosta.

Ennen kuntoarvion ja PTS:n toteuttamista kannattaa taloyhtiön järjestää asukaskysely. Sen avulla arvioijat saavat nopeasti tietoa muun muassa lämpötiloista, vetämisestä ja asukkaiden huomaamista epäkohdista, ja kuntoarviossa ja PTS:ssä voidaan huomioida pienetkin, mutta asukkaiden elämään päivittäin vaikuttavat asiat.

Kategoria(t): Remontointi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *