Kreeta, Kreikka

Kreeta

Kreetan kartta

Kreikan suurin ja koko Välimeren viidenneksi suurin saari Kreeta tunnetaan sen tarunhohtoisesta mytologiasta. Kreeta on myös nykyään Kreikan suosituin matkakohde, jossa viihtyisät lomakylät odottavat matkailijaa. Kokoa Kreetan saarella on noin 8300 neliökilometria, jonne mahtuu hyvin asumaan yli 600 000 paikallista asukasta.

Lomakylä tarpeen mukaan

Hotelli Kreetan Plataniaksen lomakylässä

Hotelli Kreetan Plataniaksen lomakylässä

Suurimmat ja suosituimmat Kreetan lomakylät sijaitsevat länsirannikolla vierekkäin. Suosituimpia Länsi-Kreetan lomakyliä ovat esimerkiksi Platanias, Agia Marina, Agii Apostoli ja Nea Hora. Koko länsirannikkoa seurailee aina Haniasta asti hiekkaranta, jonka vierelle myös suurin osa hotelleista on rakennettu. Suurin osa Kreetan hiekkarannoista soveltuu hyvin myös lapsiperheille, sillä pääasiassa rannat ovat matalia, joten normaalilla varovaisuudella pärjää hyvin lasten kanssa. Toisaalta useasta hotellista löytyy myös laajat uima-allasalueet lapsille, jos hotelli sattuu sijaitsemaan kauempana rannasta. Toisaalta Kreeta on myös hyvinkin rauhallinen matkakohde, vaikka toki iltaelämää on myös nuorisolle tarjolla.

Kreetan muissa osissa on myös hyviä lomakyliä, jotka ovat vieläkin rauhallisempia kuin Hanian läheiset kylät. Mikäli rantalomailu ei ole matkan tärkein tavoite, niin matkakohteeksi kannattaa harkita Vamoksen kylää. Vamos sijaitsee sisämaassa ja on erityisen hyvä matkakohde, jos haluaa tutustua alkuperäiseen kreetalaiseen elämään ja ottaa osaa paikallisten arkeen. Toisaalta Vamoksesta on vain 30 kilometriä Länsi-Kreetan lomakylien hiekkarannoille.

Rethymnon on loistava valinta matkakohteeksi, jos haluaa asua kohtuu suuressa kaupungissa ja päästä suoraan kaupungin edustan pitkältä uimarannalta mereen vilvoittelemaan. Rethymnon yhdisteleekin sekä ranta- että kaupunkilomaa. Lukuisat loistavat tavernat ja ostoskadut odottavat turisteja nauttimaan auringosta Välimeren rannalle.

Todellista rauhaa etsivän kannattaa varata matka Hersonissokseen, jossa on vakituisia asukkaita ainoastaan 2000. Hersonissos herää kuitenkin eloon keskikesällä, jolloin Euroopasta saapu nuorisoa juhlimaan ja ottamaan aurinkoa – täten keskikesä ei ole kaikkein paras aika matkustaa lapsiperheen kanssa.

Saaren historialliset nähtävyydet

Saaren historiaan liittyy vahvasti minolainen kulttuuri, joten ei olekaan ihme, että yksi suosituimmista nähtävyyksistä Kreetalla on Kuningas Minoksen palatsi. Perimätiedon mukaan Theseus voitti Minotaurus-hirviön silloin paikan päällä sijainneessa labyrintissa. Kuningas Minoksen palatsi sijaitsee Knossoksella.

Hanian kaupunki on yksi pakollisista nähtävyyksistä, jos matkakohteena on Länsi-Kreeta. Hanian kaupungissa kannattaa tutustua Venetsialaiseen satamaan, jonka alue herää loistoonsa auringon laskiessa. Sataman ympärillä on viihtyisiä ravintoloita, joissa voi nauttia terveellistä kreetalaista ruokaa. Palvelu on kuitenkin tyypillisesti parempaa erityisesti, jos kulkee poispäin satamasta. Haniassa kannattaa käydä myös tutustumassa paikalliseen kauppahalliin ja pieniin ostoskujiin, joilla voi tehdä edullisia matkamuisto-ostoksia.

Samarian rotko Kreetalla

Samarian rotko Kreetalla

Samarian rotko sopii hyväkuntoisille matkailijoille, jotka jaksavat kävellä vaikeassa maastossa ja kovassa helteessä pidempään. Samarian rotkon retkeen kannattaa valmistautua jo kotimaassa pakkaamalla mukaan lenkkarit tai vaelluskengät, sillä sandaaleilla ei kivisessä maastossa ole kovinkaan mukava liikkua. Vaellusretken voi varata matkatoimistoilta, mutta myös paikallisesta turisti-infosta löytyy apua retken suunnitteluun.

Arkadian luostari on käymisen arvoinen paikka erityisesti, jos majoittuu Rethymnonin kaupungissa. Arkadian luostari sijaitsee Rethymnonin kaakkoispuolella. Luostari ja sen kaunis puutarha on kunnostettu EU:n rahoituksella. Aikoinaan Arkadian luostari toimi vastarintaliikkeen keskuksena, jonka johdosta sen seinissä on edelleen luodin jälkiä.

Kategoria(t): Matkailu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *