Kopio vai aito?

http://www.dreamstime.com/stock-photography-fashion-face-painting-image22512652Tämän kesän aikana monet ovat seuranneet mediassa Marimekon kopiointikohua. Marimekon kuoseissa on havaittu yhtäläisyyksiä Ukrainalaisten lastenkirjapiirtäjän tekemän Rotta matkalla-teoksen kanssa. Teresa Moorhosen suunnittelema puukangas muistuttaa myöskin eräään brittiläisen lastenkirjapiirtäjän kuvaa.

Tänä keväänä myös Ruotsissa kohuttiin muotialan kopiointitapauksesta. Vaatejätti H&M:n kevät- ja kesämallistossa oli hämmentäviä yhtäläisyyksiä Balenciaga-firman vaatteiden kanssa. H&M kiisti kuitenkin tämän syytöksen välittömästi ja lyhytsanaisesti internetissä.

Kuitenkin muodin, taiteen ja kaiken kulttuurin logiikkaan kuuluu inspiraation ja vaikutteiden kerääminen. Esimerkiksi huippumuodissa suuret suunnittelijat tietävät vaikuttavansa suoraan siihen, miltä massanäytteet tulevat näyttämään. Massasuunnittelijat sen sijaan inspiroituvat tietoisesti catwalk-vaatteista. Inspiroitumisen ja röyhkeän varastamisen ero on kuitenkin hiuksenhieno.

Sitaatteja plagioinnista

Esimerkiksi englantilainen runoilija T. S Eliot sanoi näin:

”Kypsymättömät runoilijat jäljittelevät, kypsät runoilijat varastavat.”

Howard Anken puolestaan sanoi näin:

”Älä kanna huolta siitä, että ihmiset varastavat ideasi. Jos ideasi ovat mistään kotoisin, joudut vielä tunkemaan ne väkisin alas ihmisten kurkusta.”

 

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *